ארגונומיה בעבודה

ארגונומיה היא מדע העוסק ביחסי הגומלין שבין שלושה גורמים: האדם, הסביבה והמוצרים הטכנולוגיים. מטרת הארגונומיה היא לשפר את הנוחות של המשתמש, לשמור על בריאותו ולהגביר את תפוקתו בעבודה. הארגונומיה למעשה שואפת להפוך את סביבת העבודה ל"ידידותית למשתמש", כלומר ליצור תנאי עבודה משופרים עבור העובד.  כדי ליצור בקרב העובדים מודעות לארגונומיה בעבודה ולשמור על בריאותם, חשוב לספק להם הדרכת ארגונומיה. בהדרכה זו לומדים העובדים כללים להתנהלות נכונה מן ההיבט הארגונומי.

להלן נפרט כמה כללי ארגונומיה בעבודה. יישומם של כללים אלה עשוי למנוע, או לכל הפחות לצמצם, סיכונים ארגונומיים.

ארגונומיה בעבודה

כלל 1: עבדו בתנוחה ניטרלית

תנוחה ניטרלית הינה תנוחה שבה העומס המצטבר על מערכת השלד-שריר הוא מינימלי. תנוחה כזו עשויה למנוע הן נזקים קלים, כגון כאבי גב, והן נזקים קשים, כגון פריצת דיסק. מכיוון שכך אחד מכללי הארגונומיה בעבודה העיקריים הוא להקפיד לעבוד בתנוחה ניטרלית.

כלל 2: הקפידו על תכנון נכון של מרחב העבודה

כאשר ציוד מסוים נמצא במקום שאינו נגיש, השימוש בו מצריך מאיתנו לבצע פעולות המקשות את העבודה: להתכופף, להתפתל ולהפעיל מאמץ כדי להגיע אליו. פעולות אלה מנוגדות לעיקרון של עבודה בתנוחה ניטרלית, שציינו לעיל. מכיוון שכך כדאי לדאוג שציוד שעושים בו שימוש תכוף יימצא במקום נגיש. הקפדה על תכנון נכון של מרחב העבודה תאפשר עבודה בתנוחה ניטרלית.

אם משטח העבודה הוא גדול ואין אפשרות להגיע לנקודות רחוקות בו, אפשר להתקין זרועות מתכווננות. הזרועות הללו מגדילות את טווח ההגעה ובכך מונעות את הצורך לבצע פעולות המקשות את העבודה.

כלל 3: צמצמו את השימוש בכוח מוגזם

כאשר אנו משתמשים בכוח כדי לבצע עבודה כלשהי, הדבר יוצר עומס על השרירים. השימוש בכוח עלול לגרום להתעייפות ולכאבים והוא אף מגדיל את הסיכון לפציעה. מכיוון שכך כדאי ליצור תנאים שיאפשרו לעובד לבצע את העבודה ביעילות מבלי להפעיל כוח מוגזם. להלן נדגים כמה אמצעים המסייעים להפחית את עוצמת הכוח שהעובד נדרש להפעיל:

א. שימוש בציוד ובכלים בעלי ידיות אחיזה

פעולה שמבצעים אותה באמצעות שימוש בכוח כף היד כולה, קלה יותר לביצוע מאשר פעולה שמבצעים אותה באמצעות שימוש בכוח האצבעות בלבד. האחיזה בידית מאפשרת להשתמש בכוח של כף היד כולה, ובכך מפחיתה את העומס המופעל על האצבעות.

ב. שימוש בעזרים מכניים

ישנם מכשירים חשמליים או חלקים קשיחים בציוד המייצרים את הכוח הנדרש לצורך ביצוע פעולה מסוימת. כאשר העובד משתמש בעזרים אלה הוא עצמו אינו צריך להפעיל כוח.

ג. שימוש בעגלות לשינוע

שינוע ציוד על גבי עגלות מצריך פחות מאמץ פיזי.

ד. שימוש בציוד הרמה

הרמת מטען כבד מצריכה שימוש בכוח רב. מכיוון שכך כדאי להשתמש במכשירי הרמה, המבצעים את פעולת ההרמה במקום העובד. השימוש במכשירים אלה אף מגדיל את המשקל שאותו ניתן להרים. דוגמאות למכשירים כאלה: מנופי ואקום, זרועות מכניות, מתקני פריקה לרכב.

כלל 4: צמצמו תנועות מחזוריות

תנועות חוזרות בתדירות גבוהה עלולות לגרום לפגיעה במערכת השלד-שריר. מכיוון שכך אחד מכללי הארגונומיה בעבודה הוא להשתדל לצמצם ככל האפשר תנועות מחזוריות. אחת הדרכים לצמצום התנועות המחזוריות היא שימוש בכלים ובמכונות חשמליים, כגון מברגה חשמלית, המבצעים את התנועות המחזוריות במקום העובד.

כלל 5: הפחיתו לחץ על הרקמות הרכות של הגוף

כלי עבודה ידניים רבים (כדוגמת פלייר) עשויים מחומרים קשים כגון מתכת. המגע עם החומר הקשה יוצר לחץ על הרקמות הרכות ועלול לפגוע בתפקוד העצבי ובמעבר הדם. כדי להפחית את הלחץ הזה אפשר לרפד את ידית המתכת של כלי העבודה בחומר רך.

כלל 6: הקפידו על עבודה בתנועה ועל תרגילי התעמלות

גוף האדם זקוק למתיחה ולפעילות כדי להישאר בריא. מכיוון שכך ארגונומיה בעבודה כוללת גם הקפדה על פעילות גופנית. במהלך עבודה בישיבה חשוב לעצור מדי פעם את העבודה, להתמתח ולעשות פעילות אירובית. בנוסף, מומלץ לשנות תנוחות ולנוע במהלך העבודה.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ניטול ידני

ניטול ידני

ניטול ידני משמעותו פעילות הדורשת הפעלת כוח פיזי לצורך הרמה,

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

2 מחשבות על “ארגונומיה בעבודה”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן