בטיחות אש במבני ציבור

מבני ציבור הם מקומות שמכילים בדר"כ כמות גדולה של בני אדם. מכיוון שכך במקרה של שריפה ישנו סיכוי גדול יותר לפגיעה בנפש. לכן ישנה חשיבות רבה למלא אחר כל ההנחיות וההמלצות בנוגע לבטיחות אש במבני ציבור. הקפדה על כללי הבטיחות הללו עשויה למנוע אסון כבד וכן למנוע מצב של סגירת המבנה בשל ליקויי בטיחות.

בטיחות אש במבני ציבור

כיצד נשמור על בטיחות אש במבני ציבור?

מערכות מיגון אש אקטיבי

מערכות גילוי אש

המרכיב העיקרי של מערכות גילוי אש הוא גלאי עשן. ישנם סוגים שונים של גלאים, שהעיקרי שבהם הוא גלאי יוניזקציה. הפעולה של גלאי זה מבוססת על העובדה שהעשן עולה למעלה וכך ניתן לזהות אותו במהירות. ישנם גם גלאים שיונקים את האוויר כדי לוודא שאין בו עשן, וישנם גלאים שמשגרים קרנות לייזר ומזהים אינטראקציה חריגה איתן.

מערכות כיבוי אש

מערכות כיבוי אש כוללות: 1. ספרינקלרים (מתזים) – מספקים מענה אוטומטי ומיידי במקרה של שריפה; 2. עמדת כיבוי אש, הכוללת מטפים, גלגלון וזרנוק; 3. ברז כיבוי אש.

מערכת מיגון אש פסיבי

מיגון אש פסיבי הוא מערכת עצמאית להגנה מפני אש בבניינים. מערכת זו מותקנת בדר"כ במהלך בנייה או שיפוץ של בניין והיא מהווה חלק אינטגרלי מהמבנה. המערכת אינה תלויה בגורמים חיצוניים, כגון לחץ מים, מתח חשמלי, מצברי גיבוי, גלאים אקטיביים וכיו"ב. בנוסף היא אינה מצריכה כל פעולה במקרה של שריפה. מטרת המערכת היא למנוע חימום וקירור ישירים של החומרים בבניין ובכך לעכב את התפשטות האש. המערכת מספקת למעשה הגנה זמנית מפני האש, עד להגעת שירותי הכבאות והשתלטותם על השריפה. בכך היא מסייעת להציל חיי אדם ולמזער נזק לרכוש.

מערכת מיגון אש פסיבי כוללת 3 אלמנטים: מיגון חומרי הבנייה מפני אש, מיגון שלד מבנה מפלדה מפני אש ומידור המבנה לאגפי אש.

תוכנית בטיחות אש היא נספח שנוסף לגרמושקה (התוכנית האדריכלית) בשלב הוצאת היתר הבנייה. התוכנית כוללת פירוט נרחב של אמצעי כיבוי האש והבטיחות באש במקום. על התוכנית לכלול בין היתר את הנתונים הבאים: דרכי גישה ורחבת היערכות לרכבי כיבוי והצלה, דרכי מוצא מהמבנה, חלוקת המבנה לאגפי אש, שלטי הכוונה ותאורת חירום, מערכות גילוי אש, מערכות כיבוי אש ועוד.

את תוכנית בטיחות האש מכין יועץ בטיחות אש מוסמך, ויש להגישה לאישורה של רשות הכבאות והצלה.

אחת לשנה יש לקיים הדרכת כיבוי אש לעובדים. בהדרכה זו לומדים העובדים כיצד ניתן למנוע שריפה וכיצד יש לפעול במקרה שפרצה שריפה. את ההדרכה מעביר יועץ בטיחות אש, והיא כוללת הן לימוד תאורטי והן תרגול מעשי.

בנוסף יש לקיים אחת לשנה הדרכת צוות חירום. הדרכה זו הינה מקיפה יותר מההדרכה שניתנת לכלל העובדים, והיא כוללת גם נושאים כמו הכוונת עובדים בדרכי מילוט בשטחי כינוס, שימוש באמצעי מיגון ועוד.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן