בטיחות בחשמל בעבודה

בעולם המודרני חשמל משמש כמקור האנרגיה העיקרי בכל תחומי החיים: מפעלים, בתי חולים, מכשור ביתי, תאורת בית ורחוב ועוד. אולם לצד היתרונות הרבים שמספק החשמל טמונות בו גם סכנות רבות. במקרה של שימוש לא נכון בחשמל הוא עלול לסכן חיים. החשמל אינו נראה לעין ואת סכנת ההתחשמלות קשה לאמוד מראש, אלא רק בזמן בו מתרחשת ההתחשמלות. גילוי מאוחר של בעיות חשמל מסכן חיים ועלול להסתיים בתאונה המובילה לנכות, מוות או שריפה. כדי להפיק את מלוא התועלת מהחשמל ובמקביל לשמור על בטיחות בחשמל, יש צורך לאמוד את הסיכונים השונים ולנקוט את כל הדרכים למניעתם.

בטיחות בחשמל

בטיחות בעבודה בחשמל מתחילה במודעות

על מנת למנוע תאונות המתרחשות בעקבות עבודה בחשמל, חשוב להבין כיצד פועלת מערכת החשמל, מהם הסיכונים הטמונים בה וכיצד עלול להיסגר מעגל חשמלי דרך גוף האדם בעת תאונת התחשמלות. בנוסף, חשוב ללמוד היטב את שיטות ההגנה השונות מפני התחשמלות ואת כל הדרכים שיש לנקוט כדי להבטיח בטיחות בעבודות חשמל. היכרות עם מערכת החשמל תוביל לזיהוי פשוט של גורמי הסיכון בעבודות חשמל ותסייע למזער אותם.

עבודה בחשמל - כל הסיכונים

הסכנה העיקרית הטמונה בביצוע עבודות חשמל היא כמובן סכנת התחשמלות. התחשמלות נגרמת כאשר נוצר מצב בו האדם סוגר מעגל חשמלי דרך גופו והופך לחלק מהמעגל החשמלי. שלושה גורמים קובעים את מידת הסכנה לחיי האדם במקרה של התחשמלות:

  1. עוצמת הזרם העובר דרך גוף האדם בזמן התאונה
  2. משך המגע עם מקור המתח
  3. מסלול מעבר הזרם בגוף האדם.

התחשמלות היא אחד מגורמי המוות המובילים בתחום תאונות העבודה הן בעולם והן בישראל. פועלים, עובדי בניין, חשמלאים ואנשי מקצועי אחרים, עובדים כשהם חשופים לקווי מתח גבוה, חוטי חשמל חשופים, מכשירי חשמל לקויים ועוד. חשיפה לחשמל במתח של 500 וולט עלולה לגרום לפגיעה קשה ואף למוות. כשהעור רטוב מספיק מתח של 100 וולט כדי לגרום למוות. סיכון חייו של אדם שהתחשמל עלול להתרחש החל מזרם חשמלי בן 50 מילי אמפר.

בנוסף לסכנה שמעצם ההתחשמלות, במקרה של ביצוע עבודה בגובה עלולה ההתחשמלות לגרום לסכנת נפילה מגובה. רבות מתאונות העבודה החמורות שאירעו בקרב חשמלאים הן תאונות של נפילה מגובה כתוצאה מהתחשמלות. מכיוון שכך חשוב ביותר שחשמלאים יעברו הדרכות עבודה בגובה. בנוסף, בעת ביצוע עבודות חשמל בגובה חשוב להקפיד להשתמש במערכת בטיחות לעבודה בגובה.

הסיבות הנפוצות ביותר לתאונות המתרחשות בעת עבודה בחשמל

  • ביצוע עבודות חשמל שאינן בהתאם לתקנות החשמל
  •  ביצוע עבודות חשמל על ידי אנשים שאינם מורשים לכך (חשמלאים חובבים ללא רישיון)
  •  שימוש בציוד פגום ולא תקני
  •  שימוש בציוד חשמלי שאינו עומד בדרישות תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל).
  •  היעדר הגנה מפני רטיבות, פגיעות מכניות, חומרים מסוכנים, סכנת אש, סכנות לפיצוץ ועוד
  •  תחזוקה לא נאותה של הציוד החשמלי
  • ניתוק של צנרת מים המשמשת חלק ממערכת הארקה.

כל אחת מהסיבות הללו או שילוב של כמה מהן ביחד עלולים לגרום לתאונת התחשמלות קשה.

כיצד להתגונן מפני התחשמלות

בתקנות החשמל (הארקות ואמצעי מניעה מפני חשמול במתח עד 1000 וולט), התשנ"א-1991 מפורטות 7 שיטות הגנה מפני התחשמלות: איפוס, הארקת הגנה, זינה צפה, הפרד מגן, מתח נמוך מאוד ( 24/50 וולט), מפסק מגן (מפסק לזרם דלף) בידוד מגן (בידוד כפול).

עבודות בחשמל הן עניין למקצוענים

סעיף 6 בחוק החשמל 1954 קובע כי רק אדם שיש בידו רישיון לבצע עבודת חשמל רשאי לבצע עבודה מסוג זה. עפ"י הגדרת החוק, עבודת חשמל היא "התקנה, בדיקה, שינוי, תיקון או פירוק של מתקן חשמלי, לרבות השגחה על ביצוע עבודה ועריכת תוכניות טכניות לביצועה".

תקנות החשמל (רישיונות), התשמ"ה-1985 מסדירות את כללי הרישוי בנושא העיסוק בחשמל. התקנות מונות כמה סוגי רישיונות. בנוגע לכל רישיון מפרטות התקנות אילו עבודות רשאי בעל הרישיון לבצע.

אחריות המעסיק בנוגע לבטיחות בחשמל בעבודה

מעסיק של עובדים הפועלים בסביבת קווי חשמל מסוכנים, עליו לנקוט אמצעי זהירות על מנת לוודא כי לא תהיה כל פגיעה מהתחשמלות בעבודה. גם כאשר העובד התרשל וגרם להתחשמלות, ביהמ"ש יטיל בדר"כ את האחריות הפלילית על המעסיק. זאת מפני שהמעסיק לא דאג עבורו לסביבת עבודה מוגנת התחשמלות.

מכיוון שכך במקומות עבודה שבהם העובדים מבצעים עבודה בסביבת קווי חשמל מסוכנים, חשוב לקיים הדרכת בטיחות בחשמל לעובדים. ההדרכה תכלול את כל הסיכונים הנוגעים לחשמל במקום העבודה. בנוסף תכלול ההדרכה היכרות עם החוק, כללי בטיחות בחשמל, בדיקת תקינות כלים וציוד חשמלי, התמודדות עם מצבי חירום ועוד.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

2 מחשבות על “בטיחות בחשמל בעבודה”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן