בטיחות בעבודה בקיץ

הקיץ הגיע ועמו גם מזג האוויר החם. הפעילות במהלך עבודה בקיץ עשויה להיות מאתגרת יותר בשל תנאי החום והלחות. כדי לשמור על בטיחות העובדים גם בעונת הקיץ, על מקום העבודה להיערך לקראת בוא הקיץ ולפעול למזעור הסיכונים הייחודיים לעונה זו.

במאמר זה נסקור את הסיכונים הייחודיים לעבודה בקיץ ואת כללי הבטיחות שנועדו למזער את הסיכונים הללו.

בטיחות בעבודה בקיץ

הסיכונים העיקריים בעבודה בקיץ

מכת חום

מכת חום היא עלייה של חום הגוף ליותר מ־40 מעלות, שאליה מתלווים שינויים במצב ההכרה או במצב המנטלי, וזאת עקב חשיפה לחום גבוה או למאמץ. פגיעה ממכת חום עלולה לגרום לפגיעה במוח, בכבד, במערכת קרישת הדם ובמערכות חיוניות נוספות. במידה והיא אינה מטופלת בזמן היא אף עלולה לגרום למוות.

כאשר עובד נפגע ממכת חום יש לקרר אותו מייד: יש להעביר אותו למקום מוצל או ממוזג, להסיר ממנו בגדים חמים ולשפוך עליו מים קרים. אם יש במקום מאוורר יש לכוון אותו לעברו. במקביל יש להזעיק עזרה רפואית ולפנות את העובד לחדר המיון. אין לתת לעובד כדור להורדת חום, שכן הוא עלול להחמיר את הפגיעה בחלק מאיברי הגוף.

התייבשות

התייבשות היא מצב של מחסור בנוזלים בגוף. היא מתרחשת כאשר כמות הנוזלים שנכנסת לגוף קטנה מהכמות שאותה מאבד הגוף בשתן, בצואה, בנשימה, באידוי ובהזעה דרך העור או בהקאות. הסימפטומים המעידים על התייבשות הם חולשה, כאבי ראש, סחרחורת, הזעה, דופק מואץ, הקאות ושתן צהוב.

כאשר מופיעים אצל עובד תסמינים אלה, עליו לחדול מכל מאמץ, לשתות ולהביא לקירור הגוף. בהתייבשות קשה הטיפול ניתן באמצעות עירוי נוזלים דרך הווריד.

סרטן העור

לסרטן העור ישנם כמה גורמי סיכון תעסוקתיים, כגון חשיפה לחומרים כימיים, אך גורם הסיכון העיקרי הוא חשיפה לשמש. עפ"י איגוד רופאי העור באירופה, מרבית העובדים חשופים לקרינת שמש פי 5 מהמותר, וכתוצאה מכך הם חשופים לסיכון של סרטן העור.

אנשים העוסקים במקצועות שבהם ישנה חשיפה ממושכת לשמש הם בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן העור. בקרב בעלי המקצוע הללו ניתן למנות חקלאים, שוטרים, פועלי בניין, ספורטאים, מצילים ועוד.

הכשת זוחלים

בעונת הקיץ הזוחלים מתעוררים משנת החורף שלהם ויוצאים מחוריהם. מכיוון שכך בעונה זו גוברים המקרים של הכשות ע"י זוחלים. במקרה של זוחלים ארסיים ההכשה עלולה להיות מסוכנת, ואף לגרום למוות.

עובדים המבצעים עבודות בחוץ, כגון עובדי גינון ועובדי בניין, חשופים יותר לסכנה של הכשת זוחלים, ועל כן עליהם לגלות ערנות וזהירות.

שריפות

שריפות עלולות לפרוץ כמובן בכל מקום ובכל עת. עם זאת בעונת הקיץ, כשהטמפרטורות עולות, הסיכון לשריפות גדל. סיכון זה גדול במיוחד במקומות עבודה המחזיקים בחומרים דליקים. מכיוון שכך חשוב שכל העובדים במקום העבודה יכירו את כללי הבטיחות באש ויפעלו לפיהם.

כיצד נשמור על הבטיחות בעבודה בקיץ?

  • רצוי להימנע משהייה ממושכת בשמש ולבצע עבודות בחוץ בשעות שבהן הטמפרטורות נמוכות יותר. אם זה לא אפשרי יש לבצע הפסקות קצרות בתוך הבניין או באזור מוצל.
  • חשוב לשתות מים במשך כל היום, גם אם לא מרגישים תחושת צמא.
  • בימים חמים חשוב ללבוש בגדים קלים מבדים נושמים. כאשר עובדים בחוץ חשוב לחבוש כובע, להרכיב משקפי שמש ולמרוח קרם הגנה.
  • בעבודה בתוך מבנה חשוב להקפיד על מחזור קבוע של אוויר צח בכל חדר.
  • תנאי החום בקיץ מגבירים את הסיכון לזיהום אוויר ולחשיפה לחומרים מזיקים. כאשר עובדים במקום שיש בו זיהום אוויר, יש להשתמש במסכה המסייעת בהפחתת החשיפה לחומרים מזיקים.
  • כדי למנוע שריפות יש לבצע תחזוקה תקופתית של מכונות, ציוד ומערכות חשמל במקום העבודה. בנוסף, יש לבצע בקרה יסודית על שימוש ואחסון חומרים דליקים וחומ"ס.
  • חשוב לבצע הדרכת בטיחות לעובדים בנוגע לסיכונים הכרוכים בעבודה בעונת הקיץ ולדרכים למניעתם. ישנה חשיבות רבה גם לביצוע הדרכת בטיחות אש לעובדים, בעיקר במקומות עבודה שבהם ישנם סיכוני אש מוגברים.
  • במקומות עבודה שבהם ישנה סכנה יתרה בעונת הקיץ, כגון מפעל שעובד עם חומרים דליקים, רצוי להיעזר בשירותיהם של אנשי מקצוע בתחום הבטיחות, כגון ממונה בטיחות או יועץ בטיחות, ובעיקר יועץ בטיחות אש. הללו יסייעו למקום העבודה להיערך כראוי לעונת הקיץ. זאת באמצעות הדרכות בטיחות לעובדים, הכנת תיק שטח, רענון תוכנית בטיחות אש וכיו"ב.
Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן