קרינה מייננת היא קרינת חלקיקים או גלים אלקטרומגנטיים בעלי אנרגיה גבוהה שיש בכוחם ליינן חומר, כלומר לשחרר אלקטרונים מתוך אטומים או מולקולות. דוגמאות לקרינה זו הן קרינת אלפא, קרינת בטא וקרינת ניטרונים. קרינה מייננת נמצאת בשימוש ביישומים תעשייתיים רבים: רדיוגרפיה, חיישני מדידה, גלאי עשן ועוד. לקרינה זו ישנם שימושים רבים בתחומי הרפואה, התעשייה, הבניין והמחקר. עם זאת חשיפה למנת יתר של הקרינה עלולה להזיק לבריאות. זאת מכיוון שהיינון גורם לנזק חמור לחומר הגנטי (DNA) של תאים יחידים. בנוסף לנזק המיידי, רקמות הנחשפות לקרינה מייננת סובלות מנזק מאוחר, המתבטא בעיקר בהתפתחות גידולים סרטניים. חשיפה לכמות גדולה של קרינה זו עלולה לגרום גם למוטציות בצאצאים הנולדים לאחר החשיפה. מכיוון שכך תקנות הבטיחות בעבודה קובעות כי בכל מקום עבודה שעושים בו שימוש במקור קרינה מייננת על המעביד למנות ממונה בטיחות קרינה.
חובות המעסיק במקום עבודה בו ישנה חשיפה לקרינה מייננת
- מינוי ממונה בטיחות קרינה (בעל הסמכה ממכון מוסמך להדרכה).
- הכנת תוכנית בטיחות קרינה שתאושר ע"י מעבדה מוסמכת לקרינה.
- פרסום נוהלי עבודה ובטיחות.
- הדרכת עובדים בנושא בטיחות בקרינה בתחילת עבודתם וביצוע הדרכת רענון אחת לשנה.
- ביצוע בדיקות סביבתיות תעסוקתיות וניטור סביבתי באמצעות מעבדה מוסמכת לקרינה.
- ניטור אישי לאחר היחשפות עובדים לקרינה מייננת.
- מעקב רפואי – לעובדים החשופים לקרינה.
ניהול הבטיחות במקומות עבודה שעושים בהם שימוש בקרינה מייננת
במסגרת גיבוש התוכנית לניהול סיכונים יש לקבוע נהלים וליידע את העובדים על אודותיהם. בנוסף יש לסמן ולהציב שלטים ולהגביל את הגישה למקורות הקרינה.
חשוב כי הן העובדים והן המעסיק ימלאו אחר הדרישות המפורטות בחוק וכן אחר התקנות והנהלים שקבע המשרד להגנת הסביבה בנוגע לחשיפה לקרינה במקומות עבודה. לצורך כך יש להסתייע בגורמים מקצועיים, אשר יזהו את הסיכונים ויקבעו הנחיות מפורטות לצורך הפחתת החשיפה בתהליכים תעשייתיים או בעת תפעול מכשירים היוצרים קרינה באופן מכוון בעוצמה בינונית או גבוהה.
ממונה בטיחות קרינה מייננת
כאמור, עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה, בכל מקום עבודה שעושים בו שימוש במקור קרינה מייננת על המעביד למנות ממונה בטיחות קבוע. על ממונה הבטיחות להיות מוסמך קורס בטיחות בעבודה עם קרינה ובעל היתר מיוחד מטעם המשרד לאיכות הסביבה לעבוד בתחום הקרינה המייננת. תפקידו של ממונה הבטיחות הוא בראש ובראשונה לשמור על בריאותם של העובדים במקום העבודה.
הדרכות בטיחות לעובדים
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העוסקים בקרינה מייננת) קובעות כי במקום עבודה שבו מחזיקים חומרים רדיואקטיביים או שהעובדים חשופים למכשירי קרינה או למקורות קרינה, על המעסיק לקיים הדרכות בטיחות בקרינה לעובדים בתחילת עבודתם וכן הדרכות רענון מדי שנה. את ההדרכות יעביר מדריך מוסמך ובעל ניסיון בתחום.
הדרכת הבטיחות כוללת 2 חלקים: חלק תאורטי וחלק מעשי. החלק התאורטי כולל הכרת מושגי יסוד בקרינה מייננת, סיכונים של הקרינה, לימוד כללי בטיחות לעבודה עם הקרינה, כיצד להתנהל בשגרה וכיצד להתנהל בעת חירום. החלק המעשי כולל תרגול מצבי חירום, לבישת בגדי מגן אישיים ושימוש באמצעי מיגון.
הדרכת הבטיחות מותאמת למאפיינים הספציפיים של מקום העבודה ולגורמי הסיכון המצויים בו. בין היתר כוללת ההדרכה את הנושאים הבאים:
- עבודה בטוחה עם מקורות וחומרים רדיואקטיביים ברפואה.
- בטיחות קרינה בעבודה עם לייזרים.
- בטיחות קרינה בעבודה עם גלאי אש רדיואקטיביים.
- עבודה בטוחה עם מכונות רנטגן תעשייתיות ומקורות רדיואקטיביים חתומים לשיקוף חפצים.
- בטיחות קרינה בהפעלת מכונות רנטגן לאבחון וטיפול רפואי.
עובדים על בטוח עם חברת "ליאור בטיחות"
"ליאור בטיחות" הינה חברה מובילה בתחום שירותי הבטיחות בעבודה. בין היתר מספקת החברה שירותי ממונה בטיחות קרינה, הניתנים ע"י ממונה בטיחות מוסמך, וכן הדרכות בטיחות בנושא קרינה מייננת התואמות לדרישות החוק. החברה מעניקה שירותים אלו במקומות עבודה רבים שבהם נעשה שימוש בחומרים רדיואקטיביים וקרינה מייננת, לרבות חברות הנדסה, חברות בניין, מפעלי תעשייה, חברות העוסקות במחקר ופיתוח, בתי חולים, מרפאות ומכונים רפואיים ועוד. כל השירותים של חברת "ליאור בטיחות" ניתנים בסטנדרטים הגבוהים ביותר ובמקצועיות בלתי מתפשרת.
פוסטים קשורים
בטיחות בקרינה בלתי מייננת
בעשורים האחרונים, עם התפתחות הטכנולוגיה, המודרניזציה והקדמה, גדלה משמעותית החשיפה
הכנת תיק מפעל
מפעלים רבים ברחבי הארץ מוגדרים מפעלים מסוכנים. הגדרה זו נובעת
יועץ בטיחות אש
כל מעסיק מחויב להקפיד על קיומם של תנאי בטיחות וגיהות
הדרכת חומרים מסוכנים | קורס חומרים מסוכנים
במפעלים ובמקומות עבודה רבים ברחבי הארץ נעשה שימוש בחומרים מסוכנים
2 מחשבות על “בטיחות בעבודה עם קרינה מייננת”
נהנתי לקרוא
נהדר, שמח לשמוע:-)