הדרכת בטיחות לעובדי ניקיון

עובדי ניקיון חשופים למגוון רחב של סיכונים במהלך עבודתם. הסיכונים העיקריים הם החלקה ומעידה, סיכונים ארגונומיים, נפילה מגובה וחשיפה לחומרים מסוכנים. מכיוון שכך חשוב שאדם המעסיק עובדי ניקיון ידאג לספק להם הדרכת בטיחות לעובדי ניקיון. בהדרכה זו לומדים העובדים מהם הסיכונים הטמונים בעבודתם וכיצד אפשר למנוע אותם.

את הדרכת הבטיחות רשאי להעביר אך ורק אדם שהינו בעל הסמכה לכך מהמפקח הראשי על העבודה במשרד העבודה. לרוב מדובר באיש מקצוע מתחום הבטיחות, כגון ממונה בטיחות בעבודה או יועץ בטיחות בעבודה. בסיום ההדרכה מעניק המדריך למשתתפים תעודה המעידה כי השתתפו בהדרכה.

הנושאים הנלמדים בהדרכת בטיחות לעובדי ניקיון

כאמור, בהדרכת בטיחות לעובדי ניקיון לומדים העובדים על הסיכונים השונים בעבודות הניקיון ועל הדרכים למניעתם. להלן נמנה את הסיכונים העיקריים שאליהם חשופים עובדי הניקיון ואת אמצעי הזהירות שעליהם לנקוט.

הדרכת בטיחות לעובדי ניקיון

החלקה ומעידה

מרבית תאונות העבודה בקרב עובדי הניקיון נגרמות עקב מעידה והחלקה. החלקה מתרחשת בדר"כ כתוצאה מרצפה רטובה או מלוכלכת ומשימוש בנעליים שאינן מתאימות. רצפה רטובה או מלוכלכת עשויה לסכן גם אנשים אחרים השוהים במקום. מכיוון שכך בעת שטיפת רצפה יש להקפיד על הנחיות הבטיחות שלהלן:

-על העובד לנעול נעלי בטיחות בעלות סוליה המונעת החלקה.

-יש להציב במקום שילוט אזהרה המורה על רצפה רטובה.

-אין לסחוט סמרטוט או סחבה על הרצפה, מחשש להחלקה. יש להיעזר לשם כך בדליים ייעודיים.

-אין להשתמש בריכוז גבוה של חומר ניקוי או הברקה, שכן הדבר מגדיל את הסיכון להחלקה.

עבודות הניקיון דורשות לרוב מאמץ פיזי. מכיוון שכך עובדי ניקיון רבים סובלים מפגיעות במערכת השלד-שריר. סקר שנערך באנגליה העלה כי 23% מעובדי הניקיון נעדרו מעבודתם במהלך השנה החולפת עקב פגיעות שלד-שריר. מחקר אחר שנערך בקרב עובדי ניקיון העלה כי רבים מהם נתונים לעומס עבודה רב בזמן מוגבל, מה שמעלה את הסיכון לפגיעות במערכת השלד-שריר. מחקר זה אף הדגיש את הצורך בקיום הדרכות בטיחות לעובדי ניקיון בנוגע לביצוע נכון של משימות מסוימות ובנוגע לשימוש נכון בציוד.

כדי לצמצם את הסיכון לפגיעות במערכת השלד-שריר יש להקפיד לפעול עפ"י ההנחיות שלהלן:

-חשוב להקפיד על גודל נכון של כפפות עבודה. שימוש בכפפות שאינן מתאימות לגודל כף היד עלול להקשות את העבודה ולהגביר את המאמץ.

-בעת ביצוע עבודה במצב כריעה רצוי להשתמש בברכיות לריפוד הברכיים. אם הדבר אפשרי רצוי לבצע את העבודה בישיבה על שרפרף ובכך להפחית את הצורך בכריעה.

-כאשר מרימים חפץ כבד יש לאחוז אותו היטב, לכופף ברכיים וליישר את הגב. אם החפץ כבד מדי כדאי להרימו בעזרת אדם נוסף.

-בעת שימוש בשואב אבק רצוי להשתמש במכשיר בעל משקל נמוך ככל האפשר. רצוי להחליף מדי פעם בין הידיים כדי להפחית עומס מצטבר על הגב.

-בעת ביצוע עבודות טאטוא או שטיפה יש לפעול כדלהלן:

*רצוי להשתמש במגב או במטאטא בעל ידית ארוכה, המונעת את הצורך בכיפוף הגב.

*במשטחים גדולים רצוי להשתמש במגב או במטאטא רחבים, המפחיתים את העומס על הגב והידיים.

*יש להחליף מדי פעם בין היד התחתונה לעליונה, כדי להפחית את העומס על הידיים.

*בעת נשיאת הדלי ממקום למקום רצוי להשתמש בעגלה.

נפילה מגובה

עובד ניקיון המבצע עבודה בגובה, כגון ניקוי חלונות, חשוף לסכנה של נפילה מגובה. חשוב לדעת כי עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), עובד המבצע עבודה בגובה של מעל 2 מ', ללא מעקה תקני, חייב להיות בעל אישור על הדרכת עובד לביצוע עבודה בגובה. (הדרכה זו היא כמובן בנוסף לקיומה של הדרכת בטיחות לעובדי ניקיון).

חשיפה לחומרים מסוכנים

במהלך עבודתם עושים עובדי הניקיון שימוש תמידי בחומרי ניקוי (אקונומיקה, סבון לשטיפת רצפה, חומרי חיטוי וכיו"ב). רבים מהחומרים הכימיים הללו הם חומרים קורוזיביים, העלולים לגרום לכוויות, דלקות עור, גירויים ועוד. מכיוון שכך יש להקפיד לפעול עפ"י הנחיות הבטיחות שלהלן:

-יש להכיר את התכונות והסכנות של כל חומר ניקוי ואת הוראות גיליון הבטיחות שלו (MSDS).

-יש לאחסן את חומרי הניקוי אך ורק באריזות ובמיכלים המקוריים שלהם. את האריזות והמיכלים יש לאחסן במקום ייעודי ולהקפיד שמקום זה יהיה נעול.

-אין לערבב חומרי ניקוי שונים, מחשש לריאקציה כימית.

-בעת השימוש בחומרי ניקוי יש להשתמש בצמ"א מתאים (משקפי מגן, כפפות וכיו"ב).

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן