העולם שהכרנו השתנה מול עיננו במהלך השנה האחרונה, עם הפצתו של נגיף הקורונה. בכל רחבי העולם נאלצו אנשים להסתגל ולהתאים עצמם למציאות החדשה. בבתים רבים, בארגונים, במוסדות ובמפעלים אימצו שגרה חדשה המאפשרת חיים לצד איום הקורונה. זאת כמובן תוך נקיטת מרב האמצעים למניעת תחלואה והדבקה במקומות עבודה. אחד האמצעים החשובים ביותר למניעת הידבקות במקומות עבודה הוא הדרכת עובדים בנושא קורונה.
עקרונות יסוד למניעת הדבקה בנגיף הקורונה במקומות עבודה
- אם ישנו ספק לגבי יכולת שמירת המרחק במקום העבודה, על המעסיק לספק לעובדים אמצעי מיגון.
- עובד הסובל מחום או מתסמיני נשימה (למעט הצטננות שנבדקה ע"י רופא) לא יגיע למקום העבודה. על המעסיק להקים הליך (תוכנית חירום למחלות זיהומיות) על מנת להתמודד עם מקרים חשודים, דוגמת עובד שפיתח חום במהלך יום העבודה.
- המעסיק הוא האחראי להחיל את האמצעים הנדרשים לצורך בקרת זיהום מדבק על פי הערכת סיכון. על המעסיק להתייעץ עם מומחי בטיחות ובריאות תעסוקתית ורופאים תעסוקתיים. בנוסף עליו להקפיד לשמור על תיאום עם נציגי העובדים.
- אם קיימת במקום העבודה ועדת בטיחות ובריאות תעסוקתית, עליה לתאם את יישום אמצעי הבקרה הנוספים בזמן המתאים ולסייע במעקב אחר יעילותם. לחילופין, אפשר להקים במקום העבודה יחידת תיאום ומשבר. יחידה זו תהיה תחת ניהול המעסיק ובמעורבות מועצת העובדים (מומחה בטיחות ובריאות תעסוקתית ורפואה תעסוקתית).
אמצעים למלחמה בנגיף הקורונה במקומות העבודה
- לסדר את מקום העבודה תוך שמירת מרחק בטוח של 2 מטרים בין העובדים. לחילופין אפשר לנקוט אמצעי מגן אלטרנטיביים, כגון התקנת מחיצות שקופות.
- לפרוס צוותים קבועים וקטנים ככל האפשר (קפסולה של שניים או שלושה עובדים).
- במידת האפשר, לבצע עבודות משרדיות מהבית.
- להקפיד על סימון ושילוט מתאימים (כגון סימוני רצפה לשמירת מרחק).
- לוודא הימצאותם של התקני סבון נוזלי ידידותי לעור ומגבות נייר לניקוי במקום העבודה.
- לספק שירות הולם של ניקיון חדרים.
- להקפיד על ניקוי סדיר של ידיות ומעקות, למניעת זיהום.
- להקפיד על אוורור קבוע, מכיוון שבחללים סגורים עלול מספר מחוללי המחלות לעלות. (באופן כללי סיכון של זיהום דרך מתקני מיזוג אוויר נחשב נמוך.)
- במידת האפשר, להקצות ציוד נפרד לכל עובד. כאשר הדבר אינו אפשרי יש לנקות ציוד לפני מסירתו לעובד אחר.
- לצייד את רכבי החברה במוצרי היגיינה לניקוי וחיטוי ידיים, מגבות נייר ושקיות פסולת. בנוסף, יש להקפיד לנקות את הרכבים בין משתמש למשתמש.
- לקיים הדרכת בטיחות לעובדים בנושא וכן לשלוח לעובדים הודעות לצורך רענון הנהלים.
- לארגן את זמני העבודה וההפסקות באופן שימנע התקהלות של עובדים רבים מדי בחלל אחד.
- להקפיד כי לא ייווצרו תורים בדלפקי אוכל, נקודות החזרת מגשי אוכל וקופות. במידת הצורך יש להאריך את זמני השירות בחדרי האוכל והמזנונים.
- לוודא שמירת מרחק בטוחה בחדרי אוכל, מזנונים וחדרי מנוחה. זאת באמצעות סידור השולחנות והכיסאות במרחקים בטוחים זה מזה.
- לצמצם גישה של מבקרים ואנשים חיצוניים למפעלים ולחצרות של מקום העבודה. בנוסף, לתעד נתוני מגע, זמן ותאריך הגעה ויציאה של מבקרים.
כיצד יש לפעול במקרה של חשד לתחלואה במקום העבודה?
התסמינים הבולטים ביותר של זיהום בנגיף הקורונה כוללים חום, שיעול וקוצר נשימה. מכיוון שכך יש להקפיד על מדידת טמפרטורה ללא מגע. עובדים עם תסמינים רלוונטיים יתבקשו לעזוב מיד את מקום העבודה ולהישאר בבית. על עובדים כאלו לגשת לבדיקת קורונה ללא דיחוי.
על המעסיקים להדגיש נהלים בתוכנית החברה להתנהלות בעת מגפה, המתייחסים לעובד שאובחן כחולה. זאת על מנת לזהות וליידע אנשים (הן עובדים והן לקוחות) מי מהם נמצא בסיכון להידבקות עקב מגע עם חולה מאומת.
הדרכת עובדים בנושא קורונה
אחד האמצעים היעילים ביותר למניעת הדבקה במקום העבודה הוא הדרכה מקיפה בנושא לצוות ההנהלה ולעובדים. על הדרכת העובדים לעמוד בכל דרישות משרד הבריאות, לרבות איסור התקהלות. לכן ההדרכה תתקיים בקפסולות מצומצמות, הכוללות עובדים מאותו אגף או מחלקה בארגון או במפעל. לרוב יתקיימו ההדרכות באוויר הפתוח, תוך הקפדה על עטיית מסכה וריחוק חברתי.
מה כוללת הדרכת עובדים בנושא קורונה?
הדרכת עובדים העוסקת בנושא נגיף הקורונה כוללת את המידע שלהלן:
- הסבר כללי על נגיף ה- COVID-19 ועל ההשלכות של הידבקות בנגיף הן על העובד והן על מקום העבודה (היעדרות, יצירת שרשראות הדבקה, הפסדים כלכליים).
- הסבר על סיכונים להידבקות ואמצעי בקרה לטיפול בסיכונים אלו במקום העבודה.
- דרכי התנהלות במקום העבודה בתקופת משבר הקורונה: הקפדה על שמירת מרחק, שמירה על היגיינה, הקפדה על עטיית מסכה, עבודה בקפסולות, הימנעות משימוש בטלפונים, שולחנות או ציוד אישי של עובדים אחרים במקום העבודה, הקפדה על השלכת ציוד המגן האישי לפח בתום המשמרת ועוד.
- הסבר על תסמיני המחלה ועל דרכי הפעולה שיש לנקוט במקרה של הופעת תסמינים בקרב עובדים.
ההדרכה מותאמת למקומות עבודה עם קבלת קהל ולמקומות עבודה ללא קבלת קהל.
מקצוענים בהדרכת עובדים
חברת "ליאור בטיחות" מתאימה את עצמה לעולם העבודה החדש בתקופה ששינתה את העולם, ומספקת הדרכות עובדים בנושא קורונה. צוות המדריכים המיומן והמנוסה של החברה כולל ממוני בטיחות, יועצי בטיחות ומהנדסים מקצועיים. החברה מקיימת הדרכות עובדים בסטנדרטים גבוהים, אשר עומדות בדרישות משרד הבריאות, ארגון הפיקוח על העבודה ומינהל הבטיחות. זה הזמן למנוע את מקרה ההדבקה הבא במקום העבודה שלכם בעזרת הדרכת עובדים מקצועית ומקיפה של חברת "ליאור בטיחות".
פוסטים קשורים
גיהות תעסוקתית – מניעת מחלות מקצוע בקרב עובדים
חשיבותה של גיהות תעסוקתית במקום העבודה המונח "גיהות תעסוקתית" משמעותו
רפואה תעסוקתית
חשיבותה של רפואה תעסוקתית עובדים רבים חשופים במהלך עבודתם לגורמים
בטיחות במעבדה ביולוגית
עובדים רבים חשופים במהלך עבודתם לסיכונים ביולוגיים: עובדי מעבדות רפואיות,
חוקים ותקנות בנושא בטיחות ובריאות תעסוקתית
פקודת הבטיחות בעבודה ותקנותיה פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש), תש”ל-1970
2 מחשבות על “הדרכת עובדים בנושא קורונה, סיכון ביולוגי”
כללים חשובים מאד
תודה על הפרגון