מקומות עבודה רבים טומנים בחובם סיכוני בטיחות עבור העובדים. כדי לצמצם למינימום את האפשרות לפגיעה כלשהי בעובד, בראש ובראשונה יש לטפל במקור הסיכון או לכל הפחות להפחית את הסיכונים למינימום האפשרי. עם זאת במקומות עבודה רבים אין אפשרות למנוע לחלוטין את סיכוני הבטיחות. במקומות אלה על המעסיק לספק לעובדים ציוד מגן אישי (צמ"א).
ציוד המגן האישי מגן על העובד הן מפני פגיעות מיידיות (תאונות עבודה) והן מפני פגיעות לאורך זמן (מחלות מקצוע). הציוד כולל בין היתר מסכה, משקפי מגן, כפפות, נעלי בטיחות, ביגוד ועוד. לכל עובד יש להתאים את הצמ"א המתאים לאופי עבודתו ולסיכונים שאליהם הוא חשוף. בנוסף יש להתאים את הצמ"א לטמפרטורה, לקרינת חום, חוזק תהודה, אבק, לחות ועוד. על הביגוד והצמ"א להיות נוחים להסרה ולא מסורבלים ועליהם לאפשר התנהלות גם בעת חירום.
חובות המעביד והעובד בנוגע לשימוש בציוד מגן אישי
תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי) מונות את חובות המעביד ואת חובות העובד בכל הנוגע לשימוש בצמ"א. עפ"י תקנות אלה, חובות המעביד הן כדלהלן:
- לספק לעובד צמ"א בהתאם לעבודות שהוא מבצע ולסיכונים שאליהם הוא חשוף במהלך עבודתו.
- לוודא שהעובד אכן משתמש בצמ"א שהמעביד סיפק לו.
- לתקן או להחליף צמ"א פגום.
חובות העובד הן כדלהלן:
- להשתמש בצמ"א בהתאם לייעודו.
- לשמור על תקינות הצמ"א.
- להחזיר למעביד את הצמ"א במידה והתגלה בו פגם כלשהו, לצורך החלפתו.
הדרכת עובדים לשימוש בציוד מגן אישי
עפ"י תקנות ארגון הפיקוח על העבודה, על המעסיק מוטלת האחריות לקיים הדרכת בטיחות שנתית לעובדים. להדרכת הבטיחות ישנה חשיבות רבה בכל הנוגע לשימוש בצמ"א. ההדרכה עוסקת בין היתר בחשיבות השימוש בצמ"א ובחובתו של העובד להקפיד להשתמש בו. בנוסף, במסגרת ההדרכה מתרגלים העובדים שימוש נכון בצמ"א. ההדרכה מסייעת להקנות לעובדים תחושה ממשית של פגיעה אפשרית ובכך מפחיתה את התנגדותם לשימוש בציוד.
סוגי צמ"א
את ציוד המגן האישי יש להתאים כאמור לאופי העבודה שמבצע העובד ולסיכונים שאליהם הוא חשוף. כך למשל עובד המבצע עבודה שיש בה סכנת פגיעה מגוף נופל, עליו לחבוש קסדת מגן. עובד המבצע עבודה ברעש מזיק, עליו להשתמש באטמי אוזניים, מגיני אוזניים או קסדה אקוסטית. להלן נמנה כמה מהסוגים העיקריים של ציוד המגן האישי, המשמש להגנה מפני סיכונים שונים.
א. הגנת פנים ועיניים
עבודות רבות דורשות הגנה על הפנים: עבודה ליד מכונות המפזרות שבבים או גיצים, עבודה ליד מכונות לעיבוד עץ ועוד. צמ"א להגנת פנים ועיניים כולל בין היתר מגיני פנים, מסכות ריתוך, מצנפות מגן ומשקפי מגן.
ב. הגנת ידיים
הידיים הן כלי עבודה יעיל ויצירתי. עם זאת הן עדינות, רגישות ופגיעות מאוד. פגיעות רבות עלולות להיגרם לידיים במהלך ביצוע עבודות שונות: חתכים, דקירות, שריטות, כוויות ועוד. תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי) מפרטות את העבודות והתהליכים שבהם יש להגן על כפות הידיים. בין העבודות והתהליכים האלו: ריתוך, ניסור, טיפול בחומצות, טיפול בחומרים ביולוגיים ועוד.
סוג הציוד הנדרש להגנה על הידיים הוא בהתאם לאופי העבודה שמבצע העובד. בין היתר כולל הציוד מגיני אצבעות, כפפות בידוד לחשמלאים, כפפות בידוד מפני חום וקור ועוד.
ג. הגנת רגליים
בדומה לידיים גם הרגליים חשופות לסיכונים רבים במהלך ביצוע עבודות שונות. בין הסיכונים העיקריים: נפילת חפץ כבד על הרגליים, החלקה, מעידה כתוצאה מהיתקלות בחפץ כלשהו, פגיעה מחדירת עצם חד לרגל, התחשמלות, פגיעה ארגונומית בשל עמידה ממושכת ועוד.
אמצעי המגן העיקרי המשמש להגנה על הרגליים הוא נעלי בטיחות. ישנם סוגים שונים של נעלי בטיחות, בהתאם לאופי העבודה ולסיכונים הכרוכים בה. בין היתר ניתן למנות נעלי בטיחות עם סוליות מונעות החלקה, נעלי בטיחות עם בידוד מפני חום וקור ונעלי בטיחות אנטי-סטטיות.
העבודות שבהן יש צורך לנעול נעלי בטיחות הן בין היתר עבודות בנייה, עיבוד פלדה, מכונאות, שינוע ואחסון, עבודה במקום שקיימת בו סכנת החלקה ועוד.
ד. הגנת גוף
על בגדי עבודה להיות עשויים מאריג נוח שאינו גורם לגירוי בעור. רצוי ללבוש את בגדי העבודה כביגוד יומיומי המשמש לעבודה, לשמור על תקינותם ולכבסם באופן סדיר. אין להשתמש בבגדים דליקים ליד אש גלויה או אזור חם מאוד. במקומות שבהם על העובד לבלוט, בעיקר באזורים שקיימת בהם תנועת רכבים, על בגדי העבודה להיות בעלי צבעים בולטים. באתרי עבודה שבהם מתבצעת עבודה בקרבת מכונות יש להימנע מלבישת חגורות או ביגוד בעל כיסים חיצוניים.
ישנם סוגי עבודות שבמהלכן אין די בלבישת בגדי עבודה רגילים אלא יש להשתמש בביגוד מגן, בהתאם לאופי העבודה. עבודות אלה כוללות בין היתר ריתוך, ניקוי וחיתוך עצמות של בע"ח, עבודה עם חומרים מסוכנים ועוד. ביגוד מגן כולל בין היתר ביגוד להגנה מפני פגיעות פיזיקליות, כימיות, מכניות, חום וקור, ביגוד להגנה מפני קרינה וזיהום רדיואקטיבי, ביגוד מגן חסין אש, סרבל בטיחות ועוד.
פוסטים קשורים
מהו ת"י 1849?
מהו ת"י 1849? ת"י 1849 הוא התקן הישראלי העוסק בציוד
שימוש בציוד מגן אישי לעבודה בגובה
ציוד מגן אישי לעבודה בגובה כל יצרן או ספק המשווק
מחלות מקצוע כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים
מחלת מקצוע היא מחלה הנובעת מחשיפה ממושכת של עובד לגורמים
אתרי בטיחות שימושיים
אתר כבאות והצלה לישראל אתר המשרד להגנת הסביבה אתר מכון
2 מחשבות על “ציוד מגן אישי בעבודה”
אני חושב שהחשיבות העיקרית של הדרכות בטיחות לעובדים זה בנושא של ציוד מגן. עובדים רבים לא מודעים לחשיבות העצומה של ציוד מגן ודי מזלזלים בזה. חשוב שיבינו עד כמה זה פשוט מציל חיים.
מסכים איתך בהחלט!