בכל בית עסק ישנם סיכוני אש. כדי למזער את הסיכונים הללו יש צורך בהיערכות נכונה הן למניעת דלקות והן למתן מענה יעיל ומהיר במקרה שפורצת דליקה. תפקידו של יועץ בטיחות אש לעסק הוא לנהל את כל נושא בטיחות האש בבית העסק.

תפקידיו ותחומי אחריותו של יועץ בטיחות אש לעסק
תפקידיו ותחומי אחריותו של יועץ בטיחות האש הינם רבים ומגוונים. להלן נסקור את העיקריים שבהם:
הקמת מערך ארגוני לבטיחות אש
על יועץ בטיחות האש של העסק להקים מערך של בעלי תפקידים בתחום בטיחות האש. מערך זה עשוי לכלול בין היתר נאמני בטיחות אש, צוות חירום, צוותי פינוי ועוד.
קביעת נוהלי אש
על יועץ בטיחות האש של העסק לקבוע נוהלי אש לארגון. נהלים אלה נחלקים לשני סוגים:
- נהלים לשגרה – נהלים בנוגע לבדיקת ציוד ומערכות של כיבוי אש, מניעת דליקה בכל סוג של עבודה שקיים בה סיכון של פריצת אש וכיו"ב.
- נהלים לחירום – נהלים בנוגע להתנהלות במקרה של דליקה (הפעלת צוותי חירום פנימיים, כוחות חירום חיצוניים, פינוי מקום העבודה וכיו"ב).
הכנת תכנית בטיחות אש
תכנית בטיחות אש היא תכנית שמטרתה לאפשר סיוע בהצלת חיים ובמניעת התפשטות אש במקרה של שריפה. בתכנית מסומנים אלמנטים כגון דרכי גישה לרכבי כיבוי והצלה, אמצעי כיבוי אש, שלטי הכוונה וכיו"ב. את התכנית יש להגיש לאישורם של שירותי הכבאות וההצלה בשלב הוצאת היתר הבנייה.
תיק שטח הוא תיק הכולל את המערך הארגוני והבטיחותי של בית העסק, לצורך ניהול אירוע שריפה. התיק מכיל נתונים המאפשרים התארגנות מהירה של צוות החירום המקומי וכן הכנה נאותה של כוחות הכיבוי וההצלה במקרה של שריפה.
כל ארגון או מפעל המחזיק בחומ"ס ומוגדר כמפעל מסוכן, עליו להחזיק בתיק מפעל. תיק זה מכיל נתונים הנחוצים להתמודדות עם מקרי חירום. נתונים אלה כוללים בין היתר רשימה של אמצעי השינוע במפעל, פירוט מערך האבטחה במפעל ועוד.
סקר סיכוני אש
לפי הוראת נציב כבאות 550, בכל ארגון או מפעל המחזיק בחומ"ס יש לבצע סקר סיכוני אש. מטרת הסקר היא להציג את הסיכונים הפוטנציאליים לפריצת שריפה ואת דרכי הטיפול באירוע שריפה.
אחת לשנה יש לקיים הדרכת בטיחות אש לעובדים. במסגרת הדרכה זו לומדים העובדים כיצד למנוע דליקה וכיצד לפעול במקרה שפרצה דליקה. ההדרכה כוללת הן חומר תאורטי והן תרגול מעשי. בין נושאי ההדרכה: שיטות כיבוי, ציוד לכיבוי, מניעת שריפות חשמל, כללי התמודדות עם שריפה ועוד.
משטר אינטגרציה
עפ"י הוראת מכ"ר 536, במבנים שמותקנות בהם מערכות בטיחות אש מתקדמות (מערכות גילוי אש, מערכות כיבוי אוטומטי וכיו"ב), יש לקיים בדיקת אינטגרציה. הבדיקה נועדה לוודא שישנו תיאום בין המערכות השונות וכי הן פועלות לפי סדר פעולות נכון. את הבדיקה מבצע מהנדס חשמל מורשה, כשיועץ בטיחות האש של העסק מלווה אותו. בתום הבדיקה מנפיק המהנדס אישור אינטגרציה למערכות בטיחות האש במבנה. את האישור הנ"ל יש להעביר לשירותי הכבאות והם נותנים את האישור הרשמי.
פיקוח ובקרה
על יועץ בטיחות האש לבצע פיקוח ובקרה על הפעילויות השונות בתחום בטיחות האש בבית העסק. בין היתר עליו לבצע תיאום, בקרה ותיעוד של ביקורות תרמוגרפיות ושל מערכות גילוי וכיבוי אש, לבצע פיקוח ומעקב על עבודתם של קבלנים שונים בתחומי בטיחות האש (איטום מעברים, חומרי בידוד וכד'), לבצע סיורים יזומים לבדיקת בטיחות האש, לחקור אירועי "כמעט שנפגע" ולהפיק מהם לקחים.
בטוחים במים ובאש עם "ליאור בטיחות"
חברת "ליאור בטיחות" מתמחה במתן שירותי ייעוץ והדרכת עובדים בכל תחומי הבטיחות בעבודה. לחברה צוות מקצועי רחב, הכולל ממוני בטיחות, יועצי בטיחות, מנהלי עבודה ומהנדסים. הצוות המקצועי שלנו מעניק שירות למאות מפעלים, ארגונים ומוסדות חינוך בכל רחבי הארץ.
אנו ב"ליאור בטיחות" מעסיקים יועצי בטיחות אש מקצועיים ומנוסים, המספקים שירות לחברות, מפעלים וארגונים מובילים בכל רחבי הארץ. צוות העובדים שלנו יעניק לכם שירות מהיר, יעיל וללא פשרות ובמחיר אטרקטיבי ביותר. אם אתם זקוקים לשירותי יועץ בטיחות אש לעסק – הכנת תוכנית בטיחות אש, הדרכות בטיחות אש, הכנת תיק שטח או תיק מפעל, ביצוע סקר סיכוני אש וכיו"ב – זה הזמן ללכת על בטוח ולהתקשר ל"ליאור בטיחות".
פוסטים קשורים

מערך בטיחות אש במקומות עבודה
בכל מקום עבודה באשר הוא קיימים סיכוני אש. במקומות עבודה

אישור כיבוי אש לבית פרטי
שרפות עלולות לפרוץ בכל רגע ובכל מקום. הן מתלקחות בתוך

בטיחות באש בבית
שרפות הן אחת מבעיות הבטיחות החמורות ביותר. הן עשויות לפרוץ

שימוש במטפה לכיבוי אש
שריפות הן דבר בלתי צפוי. הן עלולות לפרוץ בכל רגע