בטיחות אש היא נושא חשוב ביותר במקומות עבודה, מוסדות, בנייני מגורים, בתים פרטיים ועוד. מדינת ישראל, מכבי האש, המוסד לבטיחות וגיהות ומכון התקנים התקינו תקנות ותקנים שונים שמטרתם למזער פגיעה בחיי אדם וברכוש כתוצאה משרפה. תקנות ותקנים אלה עוסקים במיגון מקומות ציבוריים מפני שרפה, בבטיחות בחשמל ומניעת שרפות חשמל וכן בהתמודדות עם שרפה – הפעלת ציוד לכיבוי, שיטות כיבוי ופינוי אנשים. בנוסף נקבע כי מתן רישיון לעסקים ואכלוס בניינים יותנו בבדיקה של שירותי הכבאות וההצלה.
כיבוי אש - כל שרפה והדרך הנכונה לכבותה
בערה היא למעשה התרכבות של חומר עם חמצן היוצרת תהליך של חמצון שבמהלכו משתחררת אנרגיה. לעיתים עשויה התרכבות זו לגרום לעלייה של עשרות ואף אלפי מעלות חום וליצור אש גדולה או פיצוץ. כך למשל במקרים שבהם נשרפות מתכות קלות, כגון מגנזיום, ליתיום או אשלגן. שרפה עשויה לפרוץ אך ורק כאשר ישנו שילוב של שלושה גורמים – חומר דליק, חמצן וחום. שלושת הגורמים הללו מכונים "משולש האש". מטרתן של כל שיטות הכיבוי היא נטרול של לפחות אחת מצלעות המשולש.
השרפות נחלקות לכמה סוגים, בהתאם למבנה החומר הדליק:
- שרפת מוצקים – שרפה של נייר, עץ, פחם, טקסטיל, גומי ועוד. שרפה זו מכונה "שרפה רגילה".
- שרפת נוזלים דליקים – שרפה של נוזלים כגון בנזין, נפט, סולר, אלכוהול, גריז, זפת ועוד. נוזלים אלו מתלקחים במהירות רבה יותר ממוצקים.
- שרפת חשמל – התלקחות של מתקני חשמל, מנועים חשמליים, ממסרים או לוחות חשמל.
- שרפת גז – שרפה של גזים דליקים, כגון מימן, פרופן, אצטילן ועוד. שרפה מסוג זה עלולה לגרום להתפוצצות.
כיבוי האש נעשה בהתאם לסוג השרפה:
כיבוי שרפת מוצקים הוא הקל ביותר ונעשה על ידי מניעת אספקת החומר הדליק, מניעת חמצן והרחקת מקור החום. שרפה זו תכובה לרוב בשיטת הקירור, באמצעות התזת מים.
כיבוי שרפת נוזלים דליקים נעשה בשיטת ההשנקה – בידוד חומר הבערה מהחמצן שבאוויר באמצעות כיסוי שטח השרפה בחומר כיבוי (בדרך כלל קצף כיבוי בריכוז של 3%-6%). בשרפת נוזלים דליקים אין להשתמש במים לצורך כיבוי האש. זאת מכיוון שמשקלם הסגולי של המים גדול ממשקלם של מרבית הנוזלים הדליקים, ועל כן המים עלולים לשקוע במיכל ולדחוק את הנוזל הבוער אל מחוץ למיכל.
כיבוי שרפת חשמל נעשה גם הוא בשיטת ההשנקה, באמצעות חומרי כיבוי מתאימים: אבקה (בשרפות המתרחשות בשטח פתוח) וגזים אינרטיים (בשרפות המתרחשות במקומות סגורים).
כיבוי שרפת גז נעשה אף הוא על ידי השנקה, באמצעות מטפי כיבוי מתאימים. במקרים מסוימים אפשר להשתמש בהזרמת מים לשם התזה על מקור הלהבה או על גוף המיכל, לצורך קירורו.
אחד הסיכונים העיקריים הן בסביבת העבודה והן בסביבה הביתית הוא דלקה הפורצת במפתיע ומאיימת לפגוע בנפש וברכוש. רוב הפגיעות הנגרמות כתוצאה מדלקה נובעות משאיפת עשן. העשן הרעיל החודר אל דרכי הנשימה עלול להוביל לחנק ואף למוות. כיוון שכך בכל מקום עבודה חייב המעסיק לקיים לפחות אחת לשנה הדרכת בטיחות אש לעובדים. במסגרת הדרכה זו לומדים העובדים את הנושאים הבאים:
- נתונים על מקרי שרפות אשר אירעו ברחבי הארץ;
- מושגי יסוד בשרפה;
- מהות האש, משולש האש (הגורמים לבערת האש) ושיטות הכיבוי הנחוצות;
- סוגי דלקות, התנהגות החום והעשן;
- כללי התמודדות עם שרפה;
- מערכות לגילוי אש ולכיבויה;
- ציוד כיבוי אש (מטפים, עמדות כיבוי, מערכות גילוי אש ועשן, ספרינקלרים);
- הפעלת ציוד מגן בזמן שרפה;
- תרגול כיבוי אש בעזרת מטפה;
- הכרת מצבי חירום וכללי התמודדות עימם;
- פינוי אנשים בעת חירום;
- בטיחות בחשמל ומניעה של שרפות בחשמל.
מקצוענים גם בתחום הדרכות בטיחות אש
"ליאור בטיחות" היא חברה מובילה המספקת שירות של הדרכת עובדים בנושאי בטיחות בעבודה. בין היתר אנו מספקים שירות של הדרכות בטיחות אש לעובדים. את ההדרכות מעבירים מדריכי אש מיומנים ומנוסים אשר הוסמכו ע"י שירותי הכבאות וההצלה. כל ההדרכות מועברות בליווי מצגות איכותיות, סרטים, סרטונים ותרגולים בשטח. בסיום ההדרכה מקבלים המשתתפים אישור הדרכה העונה על דרישות שירותי הכבאות וההצלה.
פוסטים קשורים
יועץ בטיחות אש לעסק
בכל בית עסק ישנם סיכוני אש. כדי למזער את הסיכונים
מערך בטיחות אש במקומות עבודה
בכל מקום עבודה באשר הוא קיימים סיכוני אש. במקומות עבודה
אישור כיבוי אש לבית פרטי
שרפות עלולות לפרוץ בכל רגע ובכל מקום. הן מתלקחות בתוך
הדרכת כיבוי אש לעובדים
אש, שריפה ועשן הם סכנה מוחשית היכולה להתרחש הן בבתים
בטיחות באש בבית
שרפות הן אחת מבעיות הבטיחות החמורות ביותר. הן עשויות לפרוץ
תיק שטח כיבוי אש
שירותי הכבאות וההצלה דורשים מכל בית עסק להכין תיק שטח
תכנית בטיחות אש | תוכנית אש
מהי תכנית בטיחות אש? בין אם ברצונכם להקים עסק חדש
יועץ בטיחות אש
כל מעסיק מחויב להקפיד על קיומם של תנאי בטיחות וגיהות
2 מחשבות על “כל הדרכים לשמור על בטיחות אש”
תודה על ההסבר המקיף
בשמחה, תודה על הפרגון:-)