מערך בטיחות אש במקומות עבודה

בכל מקום עבודה באשר הוא קיימים סיכוני אש. במקומות עבודה מסוימים, כגון מפעלים המחזיקים בחומ"ס, סיכוני האש מוגברים. לקיומו של מערך בטיחות אש במקומות עבודה ישנה חשיבות רבה בצמצום סיכוני האש. מערך זה אינו אחיד, אלא הוא מותאם לאופיו של מקום העבודה ולרמת סיכוני האש בו.

להלן נפרט את מרכיביו השונים של מערך בטיחות אש במקומות עבודה.

יועץ בטיחות אש הוא איש מקצוע הפועל כדי לקדם את נושאי בטיחות האש במקום העבודה. על יועץ בטיחות אש להיות בוגר קורס ממונה בטיחות אש מטעם מוסד המוכר ע"י משרד העבודה והרווחה. בנוסף עליו להיות בקיא בכל החוקים והתקנות הנוגעים לבטיחות אש. בין היתר אחראי יועץ בטיחות האש על התקנת ציוד לגילוי וכיבוי אש ובדיקת תקינותו, הכנת תוכנית בטיחות אש, בניית תיק שטח, התנהלות מול שירותי הכבאות, ביצוע הדרכות כיבוי אש לעובדים ועוד.

מערך בטיחות אש

תיק שטח הינו אוגדן הכולל את כל המידע הנוגע למערך הארגוני והבטיחותי של בית העסק. מטרתו לאפשר התארגנות מהירה של צוות החירום המקומי וכן הכנה נאותה של כוחות הכיבוי וההצלה במקרה של אירוע שריפה.

תיק השטח כולל בין היתר את הנתונים שלהלן:

  • רקע כללי על בית העסק;
  • פירוט בעלי התפקידים במקום;
  • פירוט גורמי הסיכון במקום;
  • מיקום יציאות חירום, דרכי גישה, פתחים, דלתות וחלונות;
  • רשימות של צוותי החירום;
  • ציוד כיבוי והצלה;
  • נוהלי חירום.

החוק קובע כי כל ארגון או מפעל המאחסן או עושה שימוש בחומרים מסוכנים ומוגדר כמפעל מסוכן, עליו להחזיק בתיק מפעל. תיק זה מכיל המידע המאפשר טיפול יעיל באירועי חירום מסוימים העלולים להתרחש במפעל.

תיק המפעל כולל את הנתונים שלהלן:

  • תיאור המפעל ופעילותו;
  • פירוט החומרים המסוכנים המצויים במפעל;
  • תרחישי סיכון במפעל, בהתאם לאופיו;
  • תוכנית היערכות לטיפול באירועי חירום העלולים להתרחש במפעל;
  • מערך גילוי האש וכיבוי האש במפעל והאמצעים שישנם במקום לצורך טיפול באירוע אש;
  • אמצעי השינוע המצויים במפעל;
  • מערך כוח האדם והצוותים האחראים על טיפול באירועי חירום במפעל;
  • מערך האבטחה במפעל.

אחת לשנה יש לקיים הדרכת כיבוי אש לעובדים. בהדרכה זו לומדים העובדים כיצד ניתן למנוע שריפה וכיצד יש לפעול במקרה שפרצה שריפה.

את ההדרכה מעביר יועץ בטיחות אש, והיא כוללת הן לימוד תאורטי והן תרגול מעשי.

נושאי הלימוד התאורטי: הכרת הסיבות והגורמים להצתת אש, סוגי דלקות שונים, התנהגות עשן וחום, ציוד לגילוי ולכיבוי אש (גלאי עשן, מטפים, עמדות כיבוי, ספרינקלרים), כללי התמודדות עם שריפה, בטיחות בחשמל ומניעת שריפות הנגרמות עקב תקלות חשמל ועוד.

התרגולים המעשיים: שימוש בציוד מגן בזמן שריפה, שיטות שונות לכיבוי אש, התנהלות במצבי חירום ופינוי אנשים בעת חירום.

במקום העבודה יש למנות צוות חירום, שייתן מענה ראשוני במקרה של שריפה או במקרה חירום אחר, עד להגעת כוחות ההצלה והכיבוי. צוות החירום כולל עובדים ו/או מנהלים שנקבעו ע"י ההנהלה. כדי שצוות החירום יהיה ערוך כראוי למצבי חירום יש לקיים אחת לשנה הדרכת צוות חירום. הדרכה זו הינה מקיפה יותר מהדרכת הבטיחות של כלל העובדים, והיא כוללת גם נושאים כמו הערכת סיכונים, תוכנית לניהול בטיחות, הכוונת עובדים בדרכי מילוט בשטחי כינוס, שימוש באמצעי מיגון ועוד.

תוכנית בטיחות אש היא נספח שנוסף לגרמושקה (התוכנית האדריכלית) בשלב הוצאת היתר הבנייה. התוכנית כוללת פירוט נרחב של אמצעי כיבוי האש והבטיחות באש במקום. על התוכנית לכלול בין היתר את הנתונים הבאים: מיקום כניסות ויציאות חירום, מיקום שלטי יציאה זוהרים, מיקום מטפי כיבוי, לוחות פיקוד וחשמל, לחצני חירום ועוד.

את תוכנית בטיחות האש מכין יועץ בטיחות אש מוסמך, ויש להגישה לאישורה של רשות הכבאות והצלה.

בכל מקום עבודה באשר הוא חשופים העובדים לסיכונים שונים. סיכונים אלה עשויים להיות סיכוני אש, סיכונים כימיים, סיכוני חשמל, סיכונים ארגונומיים וכו'. כדי ליצור סביבת עבודה בטוחה ככל האפשר יש לבצע במקום העבודה סקר סיכונים. מטרת סקר הסיכונים היא לאתר את הסיכונים השונים במקום העבודה, לבחון את ההסתברות להתממשותו של כל סיכון ואת החומרה שלו ולהציע דרכים לנטרול הסיכונים או לכל הפחות להפחתתם.

לפי הוראת נציב כבאות 550, במפעלים המחזיקים בחומרים מסוכנים יש לבצע סקר סיכוני אש. סקר זה כולל 4 שלבים:

  1. זיהוי מוקדי סיכוני חומ"ס, אש ופיצוץ;
  2. הערכת כמותית של הסיכון;
  3. בחינת הדרכים למניעת תרחישים או לצמצום רמת הנזק הפוטנציאלי;
  4. קביעת אמצעים ושיטות לשיפור רמת בטיחות האש במפעל (ציוד מגן, ציוד לגילוי וכיבוי אש, אמצעים לשליטה בדליפות חומ"ס וכיו"ב).

מוגנים מפני אש עם "ליאור בטיחות"

חברת "ליאור בטיחות" מתמחה במתן שירותי ייעוץ והדרכת עובדים בכל תחומי הבטיחות בעבודה. בין היתר אנו מתמחים בכל היבטי בטיחות האש במקומות עבודה. צוות יועצי בטיחות האש של "ליאור בטיחות" הינם בעלי ניסיון רב בתחום, ומספקים שירות לחברות, מפעלים וארגונים מובילים בכל רחבי הארץ.

אם אתם זקוקים לשירותי יועץ בטיחות אש – הכנת תוכנית בטיחות אש, הדרכת כיבוי אש, הכנת תיק שטח או תיק מפעל, ביצוע סקר סיכונים וכיו"ב – זה הזמן ללכת על בטוח ולהתקשר ל"ליאור בטיחות".

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן