הדרכת בטיחות לייזר

ללייזר ישנם יישומים רבים בעולמנו ושימושו הולך ומתרחב עם הזמן. הלייזר משמש לצורכי מדידה, חיתוך, קידוח, ריתוך, אבחונים רפואיים, ניתוחים וטיפולים רפואיים, תקשורת, הדפסה ועוד. ישנם תחומי עבודה רבים שבהם עושים העובדים שימוש בלייזר. בין היתר נעשה בו שימוש בתחומי הרפואה, התעשייה והביטחון. עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובטיחות העוסקים בקרינת לייזר), תשס"ה-2005, על כל עובד החשוף לסכנת לייזר לעבור הדרכת בטיחות לייזר לפני תחילת עבודתו. בהדרכה זו לומדים העובדים להכיר את הסיכונים הכרוכים בעבודה עם לייזר ואת כללי הבטיחות הרלוונטיים. בנוסף, על עובדי הלייזר לעבור הדרכת בטיחות אחת לשנה.

סיכון לייזר

הסכנות הטמונות באלומת לייזר

פגיעות עיניים

כיוון שקרן הלייזר בעלת שטף אנרגיה וריכוז גבוהים, משמש הלייזר מקור אור נקודתי, כשהעין מהווה לגביו את האיבר הפגיע ביותר. קרן לייזר בעלת עוצמה גבוהה יוצרת עוצמת אור גבוהה ביחס למקורות אור רגילים. רמת הקרינה הממוקדת על הרשתית יוצרת עוצמות קרינה העלולות במקרים מסוימים לעלות על עוצמת הקרינה הישירה מן השמש. פגיעה מקרינה זו עלולה להוביל לעיוורון חלקי או מלא ובלתי הפיך.

פגיעות תרמיות (כוויות)

רוב הפגיעות השכיחות של רקמות הנגרמות ע"י קרן לייזר, נובעות מפגיעה במבנה המרחבי של החלבונים. זאת כתוצאה מבליעת אנרגיית הלייזר ע"י הרקמה ועלייה דרמטית של הטמפרטורה. תהליך הפגיעה התרמית (כוויה) נובע בדרך כלל מזמני חשיפה ארוכים לקרינת לייזר. בקרינת פולסים הנזק הביולוגי הוא מצטבר, בעור שבקרינה רציפה הנזק עלול להיות מיידי.

פגיעות עור

פגיעות לא תרמיות בעור תלויות באורכי הגל ובמשך הקרינה. לדוגמה: קרינת אור כחול בתחום מסוים עלולה לגרום לפיגמנטציית יתר או למחלת סרטן.

סיכונים אחרים

השימוש בלייזר כרוך גם בסיכונים שונים שאינם נובעים מקרן הלייזר עצמה. הסיכונים הפוטנציאליים קשורים לגזים דחוסים, חומרי קירור שונים, חומרים רעילים ומסרטנים וכן פליטת רעש. לדוגמה: בתהליכי ריתוך, חיתוך ופעולות נוספות של הלייזר הכרוכות בשחרור גזים רעילים נדרשת מערכת אוורור מתאימה למניעת סיכוני אדים או נדפים רעילים שונים. ישנה חשיבות גדולה לתפקוד מערכת האוורור המיועדת למנוע יצירת ריכוזים רעילים העולים על רמות הסף.

סיכוני פיצוץ

מנורות קשת חשמליות בלחץ גבוה, מנורות חוט להט בלייזרים לריתוך או אלמנטים פנימיים בתוך המסלול האופטי חייבים להיות מוגנים על ידי מעטפת ומנגנוני הגנה אשר יוכלו לעמוד בפיצוץ פנימי. סיכוני פיצוץ קיימים גם בקבלי לייזר ובמערכת השאיבה האופטית בתהליכי ריתוך ובקידוחים בהם עלולים לעוף נתזים לוהטים.

סיכוני קרינה אופטית שאינם נובעים מקרן הלייזר

סיכונים אלו נובעים בין היתר מקרינת UV הנפלטת משפופרת פריקת הלייזר, מנורת ההבזק של מערכת השאיבה וכן מפלסמה הנוצרת בעת ריתוך.

סיכוני קרינה לא אופטית

קרינה מסוכנת נוספת קשורה להפעלת לייזרים מסוימים, כגון קרינת RF (גלי רדיו) או MICRO WAVE הנפלטת משפופרת פלסמה, קרינת X הנפלטת מספקי מתח גבוה וקרינת X הנפלטת מקבלים העוברים מתח פריקה.

סיכוני חשמל

לייזרים מסוימים מופעלים ע"י מתחים גבוהים ומסוכנים הכוללים קבלים בעלי קיבול גבוה. כיוון שכך לייזרים אלה וכן נוהל הפעלתם חייבים לעמוד בכל תקני הבטיחות עבור כלים חשמליים.

סיכוני אש

לייזרים מקבוצת הסיכון 4 הם בעלי רמות מיקוד קרן גבוהות ולהם פוטנציאל סיכון אש.

אטמוספירה רעילה

כתוצאה מריתוך, קידוח, חיתוך או פעולות אחרות, יכולים להיווצר מים רעילים. יש לשאוב את המים הללו ולאוורר את המקום כך שיימנעו ריכוזים גבוהים ומסוכנים.

סכנה מנוזלי קירור

בלייזרים רבי עוצמה משתמשים לרוב בנוזלי קירור. חלקם נוזלים רעילים הדורשים טיפול בטיחותי בהתאם.

הדרכת בטיחות לייזר

עפ"י תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשנ"ט-1999, ועפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובטיחות העוסקים בקרינת לייזר), תשס"ה-2005, עובד בלייזר מחויב לעבור הדרכות בטיחות רלוונטיות. עם כניסתו לעבודה על העובד להשתתף בהדרכת בטיחות לייזר, ולאחר מכן עליו לעבור הדרכות רענון שנתיות. את הדרכת הבטיחות בלייזר מעביר ממונה בטיחות לייזר. ממונה הבטיחות יתאים את ההדרכה לתוכנית להדרכת עובדים בנושא הגנה מפני סיכוני לייזר. בין הנושאים שכוללת ההדרכה:

  • הכרת תהליכי תפעול לייזר;
  • הכרת סיכונים הנובעים מתפעול הלייזר;
  • אפקטים ביולוגיים בעיניים ובעור מקרן הלייזר;
  • הכרת כל אמצעי הבטיחות, סימני האזהרה וכו';
  • הצורך במיגון אש;
  • דיווח על תאונות.

הדרכת כיבוי אש לעובדים בלייזר

היערכות מוקדמת היא הדרך הטובה ביותר למנוע סיכונים של שרפות או דלקות. כיוון שכך תקנות ארגון הפיקוח על העבודה מחייבות כל ארגון או בית עסק לקיים הדרכות כיבוי אש תקופתיות לעובדים. התקנות חלות כמובן גם על מקומות עבודה בהם מצויה טכנולוגיית לייזר, הטומנת בחובה פוטנציאל פיצוץ והתלקחות. הדרכות כיבוי האש כוללות מושגי יסוד תאורטיים בבטיחות אש וכן תרגול מעשי של כיבוי אש ומילוט. להלן פירוט הנושאים שכוללת הדרכת כיבוי אש:

  • תאונות עבודה
  • משולש האש
  • מוקדי סיכון עיקריים לפריצת אש
  • סוגי דלקות והתנהלות באש ותוצריה
  • שימוש יעיל במערכות
  • גילוי אש ועשן
  • עמדת כיבוי, מטפים, ספרינקלרים ושיטות כיבוי
  • נקיטת אמצעי זהירות בחשמל
  • דרכי מילוט

עובדים על בטוח עם חברת "ליאור בטיחות"

"ליאור בטיחות" הינה חברה מובילה בתחום שירותי הבטיחות בעבודה. לחברה ניסיון רב בהעברת הדרכות בטיחות לעובדים במגוון תחומים. בין היתר מספקת החברה שירותי ממונה בטיחות קרינה, הניתנים ע"י ממוני בטיחות מוסמכים. כמו כן מקיימת החברה הדרכות בטיחות לייזר התואמות את דרישות החוק. את השירותים הללו אנו מעניקים למקומות עבודה רבים בהם נעשה שימוש בציוד לייזר, לרבות חברות הנדסה, חברות בניין, מפעלי תעשייה, חברות העוסקות במחקר ופיתוח, בתי חולים, מרפאות ומכונים רפואיים ועוד. כל השירותים של חברת "ליאור בטיחות" ניתנים בסטנדרטים הגבוהים ביותר ובמקצועיות בלתי מתפשרת.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

2 מחשבות על “הדרכת בטיחות לייזר”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן