שירותי ממונה בטיחות – סיכונים בעבודה

מיהו ממונה בטיחות בעבודה?

ממונה בטיחות בעבודה הוא אדם אשר עבר בהצלחה קורס ממוני בטיחות וכן מבחן הסמכה ולו אישורי כשירות בתוקף. תפקידו לייעץ למעביד ולעזור לו לקדם את תחום הבטיחות והבריאות התעסוקתית של העובדים בארגון או במפעל. אדם המספק שירותי ממונה בטיחות רשאי להיכנס לכל מקום ברחבי הארגון או המפעל שמועסקים בו עובדים. זאת כדי שיוכל לבדוק את סידורי הבטיחות והגיהות במקום וכן לנקוט פעולות הנוגעות למילוי תפקידו. תחומי האחריות של ממונה הבטיחות וכן חובות המעביד כלפיו מפורטים בחוק הישראלי.

שירותי ממונה בטיחות כוללים בין היתר את תחומי האחריות שלהלן:

  • לאתר מפגעי בטיחות במקום העבודה וליידע את מעביד על אודותיהם.
  • לוודא תקני בטיחות וגיהות תעסוקתית נאותים במפעל.
  • לוודא סימון של חומרים, ציוד ותהליכי עבודה מסוכנים.
  • להכין תוכנית בטיחות ולעדכנה.
  • לוודא שימוש בציוד מגן.
  • לקיים שגרת תרגול מצבי חירום.
  • לוודא שגרת בדיקות תקופתיות לעובדים החשופים לסיכונים.
  • לחקור את נסיבותיהן של תאונות עבודה ומחלות מקצוע.
ממונה בטיחות בעבודה באתר בנייה

הסיכונים שאליהם חשוף ממונה הבטיחות בעבודה

במהלך עבודתו היומיומית עלול ממונה הבטיחות להיתקל בסיכונים שונים. בין הסיכונים הללו: מעידה והחלקה, הרעלה מחומ"ס, חנק, הידבקות במחלות, לחץ פסיכולוגי וחרדות הכרוכים בתפקידו. ממונה הבטיחות אף עלול להיות חשוף לתביעות משפטיות כנגדו בטענה כי הוא התרשל בעבודתו.

להלן נפרט את הסיכונים השונים שאליהם חשוף ממונה הבטיחות.

תאונות שונות

במהלך עבודתו ממונה הבטיחות עלול להיות חשוף לסכנות שונות: נפילה או החלקה על רצפה רטובה או חלקה, נפילה ממקום גבוה (גג, סולם, פיגום וכו'), נפילת עצמים ממשטח או ממדפים גבוהים שעליהם מאוחסנים חפצים במחסן או במפעל, דריכה על עצם חד או התנגשות בעצם נייח או נייד, פגיעה במהלך הדגמת פעילות של מכונה, ציוד או תהליך במפעל, פגיעה מזרם חשמלי ועוד. ממונה בטיחות העובד שעות רבות חשוף גם לסיכון של תאונת דרכים עקב עייפות.

סיכונים פיזיקליים

ממונה הבטיחות עלול להיות חשוף לרעשים בעוצמה גבוהה או לתנאי אקלים קשים (חום יתר, קור יתר או לחות גבוהה). בנוסף, במקרה שממונה הבטיחות מספק גם שירותי ממונה בטיחות קרינה, הוא עשוי להימצא במהלך עבודתו במקום שיש בו דליפת קרינה. במקרה כזה הוא עלול להיחשף לקרינה (קרינה מייננת או קרינה בלתי מייננת).

סיכונים כימיים

ממונה הבטיחות עלול להיחשף במהלך עבודתו לכימיקלים שונים. חשיפה זו עלולה לגרום לפגיעות מיידיות, כגון גירוי בעיניים, במערכת הנשימה או בממברנות הרירית. בנוסף היא עלולה לגרום לפגיעות מאוחרות כרוניות, כגון הרעלה כרונית סיסטמית, השפעות על העור ואלרגיות שונות.

ממונה הבטיחות עלול להיחשף גם למזהמי אוויר שונים הנוצרים במפעל. דוגמאות למזהמים אלו הן תחמוצת גופרית וחנקן או פחממנים (במפעלים שבהם שורפים דלק פחממני). אלו עלולים לגרום למחלות ריאה שונות, בעיקר כרוניות, עקב חשיפה מרובה לאבק.

שהייה באתר בנייה עלולה לחשוף את ממונה הבטיחות לאבק מזיק, כגון אבק אסבסט או אבק צמנט, ולכימיקלים שונים. מפעלים יוצרי אבק ומעבדות עלולים אף הם להוות סיכון עבור ממונה הבטיחות. בנוסף, שהייה ממושכת במקומות מתחת לפני הקרקע, כגון מרתפים, עלולה לחשוף את ממונה הבטיחות לגז ראדון ולסיכוניו השונים.

ממונה הבטיחות עלול להיחשף במהלך עבודתו לחיידקים המעבירים מחלות מידבקות. זאת עקב מגע עם מספר רב של עובדים וחשיפה למיקרואורגניזמים המועברים באוויר, כגון שפעת (בעיקר בעת ביצוע בקרה, פיקוח ותיאום במעבדות, בתי חולים ומרפאות). בנוסף, ממונה הבטיחות עלול להיחשף לחרקים ולפתח תופעות אלרגיות. ממונה בטיחות העובד בשדה או בשטח חקלאי אף עלול להיחשף לצמחים רעילים. גורמים ביולוגיים שונים הקשורים לאופי הפעילות במפעל בו עובד ממונה בטיחות עלולים לחשוף אותו לנזקים שונים.

מניעת סיכונים בעבודת ממונה בטיחות

מודעות היא הצעד הראשון במניעת סיכונים. עובד המספק שירותי ממונה בטיחות צריך להיות מודע לכל הסיכונים שהוא חשוף אליהם במהלך עבודתו ולעשות כל שביכולתו על מנת למנוע אותם. להלן האמצעים שעל ממונה הבטיחות לנקוט על מנת למזער את הסיכונים שהוא חשוף אליהם:

  • יש לנעול נעלי בטיחות עם סוליות ללא החלקה ומדרס מתכת.
  • יש להשתמש בציוד מגן אישי, הכולל בין היתר קסדה, אטמי אוזניים ונשמיות. כמו כן יש להקפיד על ביגוד מתאים להגנת הגוף בתנאי מזג אוויר שונים.
  • יש להימנע מהרמה ידנית של משאות כבדים ולהקפיד להשתמש במכונות הרמה.
  •  במקומות שמבצעים בהם עבודה בגובה יש להתקין גידור מגן למניעת נפילה ממשטחי העבודה.
  • בעת עבודה על סולם יש לוודא כי הסולם תקין וכי הוא יציב וממוקם בזווית בטוחה. כמו כן יש להקפיד כי הטיפוס ייעשה כשהפנים כלפי הסולם.
  • בעת טיפול בחומרים מסוכנים יש להקפיד לנקוט את כללי הבטיחות הנדרשים. חבישת נשמית, הכרת החומרים המסוכנים ועיון בגיליון הבטיחות של כל חומר יסייעו במניעת סיכונים.
  • בעת עבודה בציוד חשמל או בעת פיקוח, סיור ובדיקה של מערכות ומתקנים חשמליים במבנים, יש להקפיד לנקוט את כללי הבטיחות הנדרשים.
  • לפני סיור במפעל, מתקן או מבנה יש לעיין במידע הרלוונטי על אודות המתקן.
  • בעת כניסה לאזור שקיימת בו סכנת חשיפה לקרינה יש להצטייד בתג קרינה.
  • לפני ביצוע עבודה במרתף רצוי לבצע במקום מדידת גז ראדון.
  • כדאי להתייעץ עם פסיכולוג בנוגע לשיטות למניעת לחץ וחרדה.

גיליון מידע על סיכונים תעסוקתיים

גיליונות מידע על סיכונים תעסוקתיים הם גיליונות בינלאומיים המפרטים את הסיכונים שאליהם חשופים בעלי מקצוע העוסקים בשמירת הבטיחות והבריאות בעבודה: רופאים ואחיות תעסוקתיים, גיהותנים, ממוני בטיחות, קציני בטיחות, מפקחי עבודה, נציגי עובדים ועוד. לכל מקצוע ישנו גיליון מידע נפרד.

גיליון המידע לממונה בטיחות מפרט את הסיכונים שאליהם עלול ממונה בטיחות להיחשף במהלך עבודתו. גיליון זה משמש מקור מידע על הגורמים לפציעות ולמחלות תעסוקתיות ומאפשר תכנון ויישום של אמצעי מיגון כנגדם.

שירותי ממונה בטיחות של חברת "ליאור בטיחות"

חברת "ליאור בטיחות" הוקמה ע"י ליאור מקדש, מומחה לבטיחות בעבודה ובעל ניסיון רב בתחום. לחברה צוות מקצועי הכולל ממוני בטיחות, יועצי בטיחות, מהנדסים ומנהלי עבודה. הצוות המקצועי שלנו מעניק שירות לארגונים, מפעלים ומוסדות חינוך רבים בכל רחבי הארץ.

אנו ב"ליאור בטיחות מעניקים" שירות מקצועי, מהיר ויעיל, תוך מתן יחס אישי ובמחיר ללא תחרות. חברתנו מחויבת לשמירת סודיות מלאה ושקיפות מלאה, ועומדת בזמן אמת לצד לקוחותיה. זה הזמן ללכת על בטוח וליצור קשר עם המומחים של "ליאור בטיחות".

Facebook
Twitter
LinkedIn

חיפושים קשורים

סקר סיכונים בעבודה

סקר סיכונים בעבודה

ניהול סיכונים בעבודה (סקר סיכונים) הוא תהליך רב-שלבי מקצועי להערכה ובקרה של סיכונים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

2 מחשבות על “שירותי ממונה בטיחות – סיכונים בעבודה”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן