לפי הוראת נציב כבאות 550, כל ארגון או מפעל המחזיק בחומ"ס, עליו לבצע סקר סיכוני אש. מטרת הסקר היא להציג את הסיכונים הפוטנציאליים לפריצת שריפה ואת דרכי הטיפול באירוע שריפה. את הסקר יש להגיש לאישורם של שירותי הכבאות וההצלה בשלב הוצאת היתר הבנייה. זאת בנוסף לתוכנית בטיחות אש, המחייבת כל מבנה חדש באשר הוא.

מי רשאי להכין סקר סיכוני אש?
החוק לא מגדיר מי רשאי להכין סקר סיכוני אש. הדרישה היחידה היא כי עורך הסקר יצהיר שיש לו את ההכשרה, הידע, היכולת והניסיון המקצועי לבצע את הסקר.
עם זאת רצוי מאוד שאת הסקר יבצע יועץ בטיחות אש. זהו בעל מקצוע שתפקידו לייעץ למעסיק בכל הנוגע לבטיחות והגנה מפני סיכוני אש במקום העבודה. על יועץ הבטיחות להיות בוגר קורס ממונה בטיחות אש מטעם מוסד המוכר ע"י משרד העבודה. בנוסף עליו להיות בקיא בכל החוקים והתקנות הנוגעים לבטיחות אש.
מה כולל סקר סיכוני האש?
בסקר סיכוני האש יש לכלול את הנתונים הבאים:
- פרטי המפעל, המבנה ורשימת החומ"ס המצויים במקום. לנתונים אלה יש לצרף תכנית אדריכלית של המפעל וסביבתו, היתר רעלים וגיליונות בטיחות.
- עריכה של לפחות שלושה תרחישי שריפה באזורים קריטיים, כגון אגף ייצור, אחסון, שינוע.
- קביעת אמצעי הבטיחות וסידורי הכבאות להגנת המפעל וסביבתו עפ"י תרחישי הייחוס.
- קביעת שיטות לאחסון חומ"ס המתאימות לכיבוי לפי סוגי הכיבוי והפרדות אש.
- סיכום, מסקנות והמלצות.
השלבים בביצוע סקר סיכוני אש
תהליך הביצוע של סקר סיכוני אש דומה לתהליך הביצוע של ניהול סיכונים. התהליך כולל ארבעה שלבים עיקריים:
- זיהוי מוקדי סיכוני אש – הכרת תהליכי העבודה במפעל, סוגי החומ"ס, כמויותיהם, איתור מוקדי סיכון אש לפי תהליכי העבודה, מקומות התקהלות, אחסון ושינוע חומ"ס וכיו"ב.
- הערכה כמותית של הסיכון – לאחר מיפוי המפעל נקבעים מוקדי הסיכון העיקריים. למוקדים אלה יש לחשב את ערך מטען האש בהשוואה לערך המקובל לשריפת עץ, שהוא 10 ק"ג עץ למ"ר. ערכים שהינם גבוהים יותר מהערך המקובל מוגדרים כבעלי פוטנציאל גבוה לפיזור קרינת חום בשריפה. במקביל יש לבצע ניתוח של תרחישי חירום לחומ"ס במצבים מטאורולוגיים שונים, בהתאם למתאר טופוגרפי ותכסית באזור המפעל.
- בקרה – בחינת השיטות והאמצעים הקיימים להפחתת רמת הסיכון. הכוונה היא הן למזעור הסיכון להתרחשות שריפה והן למזעור רמת הנזק הפוטנציאלי במקרה שתפרוץ שריפה. בשלב זה כדאי לבחון את האמצעים הקיימים ביחס לתקנים ישראלים רלוונטיים, תקני NFPA האמריקאיים או תקנים אירופאיים מקובלים.
- קביעת אמצעים לצמצום פערים – בשלב זה עשויה להתקבל רשימת פערים והמלצות לצמצום סיכונים ושדרוג רמת בטיחות האש במפעל. המלצות אלה עשויות לכלול בין היתר אמצעים הנדסיים נדרשים, צמ"א, ציוד כיבוי והצלה, אמצעים לשליטה בדליפות חומ"ס וכיו"ב.
מוגנים מהאש עם "ליאור בטיחות"
חברת "ליאור בטיחות" מספקת שירותי ייעוץ והדרכת עובדים בכל תחומי הבטיחות בעבודה. החברה חרטה על דגלה לשמש דוגמה ומופת בתחום הבטיחות והיא עומדת בכל מבדקי האיכות המחמירים.
אנו מעסיקים יועצי בטיחות מקצועיים במגוון תחומים, המספקים שירות לחברות, מפעלים וארגונים בכל רחבי הארץ. צוות העובדים שלנו יעניק לכם שירות מהיר, יעיל וללא פשרות ובמחיר אטרקטיבי ביותר. אם אתם זקוקים לשירותי יועץ בטיחות אש – הכנת סקר סיכוני אש, הכנת תיק שטח או תיק מפעל, הדרכות בטיחות אש וכיו"ב – זה הזמן ללכת על בטוח ולהתקשר ל"ליאור בטיחות".
פוסטים קשורים

יועץ בטיחות אש לעסק
בכל בית עסק ישנם סיכוני אש. כדי למזער את הסיכונים

הדרכת כיבוי אש לעובדים
אש, שריפה ועשן הם סכנה מוחשית היכולה להתרחש הן בבתים

שימוש במטפה לכיבוי אש
שריפות הן דבר בלתי צפוי. הן עלולות לפרוץ בכל רגע

בטיחות אש
בטיחות אש היא נושא חשוב ביותר במקומות עבודה, מוסדות, בנייני