בשנים האחרונות אנו עדים לצמיחה מחודשת של ענף הבנייה, ובכל רחבי הארץ עובדים במרץ כדי לבנות בניינים חדשים. עם ריבוי אתרי הבנייה עולה גם כמות תאונות העבודה, בעיקר במהלך עבודה בגובה באתרים אלו. נדמה שלא עובר יום ללא ידיעה על פועל בניין שנפל מגובה, נפגע קשה, ובמקרים רבים גם איבד את חייו. על פי נתוני משרד העבודה, יותר ממחצית מתאונות העבודה הקטלניות קורות באתרי בנייה. זאת בשל פוטנציאל הסיכון הגבוה הקיים בתחום הבנייה והבנייה ההנדסית. פוטנציאל זה הוא בין היתר תוצאה של סביבת עבודה המשתנה באופן מתמיד. השינויים בסביבת העבודה מקשים על התקנת אמצעים הנדסיים למניעת סיכונים, ומכאן ריבוי התאונות בענף הבנייה. שמירה על כללי הבטיחות במהלך עבודה באתר בנייה היא קריטית אפוא למניעת תאונות עבודה ושמירה על בטיחות בבניה.
בטיחות בבניה עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בנייה), התשמ"ח-1988, כוללות הוראות בנושאים שונים הנוגעים לבטיחות בבניה. בין הנושאים הללו: החובה למנות מנהל עבודה לאתר בנייה, הקמת פיגומים, מניעת נפילה מגובה באתר בנייה, בטיחות בעבודה עם מכונות, בטיחות בעבודות חפירה, בטיחות בעבודות עם ביטומן חם, בטיחות בעבודות הריסה ועוד.
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה) מגדירות מהי עבודה בגובה: "כל עבודה, לרבות גישה למקום עבודה, שבשלה עלול עובד ליפול לעומק העולה על 2 מטרים, ולרבות עבודה כאמור-
- המתבצעת מעל משטח עבודה ללא גידור או מעקה תקני;
- המצריכה הטיית גוף האדם ביותר מ-45 מעלות מעבר לגדר או למעקה של משטח העבודה או מדרכת המעבר, לפי העניין;
- המתבצעת מתוך בימה מתרוממת ניידת, סל להרמת אדם או פיגום ממוכן".
עפ"י תקנות אלה, כל עובד המבצע עבודה בגובה חייב להשתתף בקורס עבודה בגובה. את הקורס רשאי להעביר אך ורק מדריך שהינו בעל הסמכה בתחום.
בטיחות בבניה בשלבי העבודה הראשונים
עבודות החפירה, המאפיינות כל עבודת בנייה, הן בעלות סיכון גבוה לנפילה אל תוך החפירה. את החפירות מבצעים בעת יציקת כלונסאות לבניית מחסנים תת-קרקעיים מקלטים וחניה לכלי רכב. כדי לשמור על בטיחות בבניה במהלך עבודות אלו, תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בנייה) מגדירות בין היתר מרחק מותר בין הרכבים לדפנות ומרחק מותר להנחת ערמות עפר וחומרים. בנוסף כוללות תקנות אלו הנחיות בנוגע לגידור החפירה, תליית שילוט ותאורת אזהרה וכיו"ב.
שלב נוסף בעבודות הבנייה כולל הנחת תשתיות, כגון צינורות מים, ביוב, חשמל. הדבר מחייב חפירת תעלות, לצורך הנחת הקווים בהן, ושימוש בציוד מכני כבד קרוב לשפת החפירה. עבודות אלו מגבירות את הסיכון להתמוטטות של התעלות ולתאונות קטלניות.
בטיחות בבניה בשלבי העבודה המתקדמים
בתום שלב החפירות והנחת התשתיות מתחילים שלבים נוספים בעבודת הבנייה, לרבות בניית השלד, הרצפה, עמודים וקורות בטון תת-קרקעיים ועד לגובה פני הקרקע. לשם כך מרכיבים לקירות טפסות בגובה של 3-6 מטרים. את התקנת הטפסות מבצעים על ידי עגורן נייד או עגורן צריח, המכוון על ידי פועלים שמציבים את הטפסה בנקודת יציקת הקירות. אל הטפסות מזרימים בטון לצורך בניית הקירות. בשלב ההתקנה ובשלב הפירוק של הטפסות ישנו סיכון רב לנפילה מגובה. כדי למנוע סיכון זה חשוב להשתמש במרפסות תלויות בעלות מעקה בראש הטפסה, עם תמיכות מתאימות.
עבודה בגובה על פיגומים
ככל שעבודת הבנייה מתקדמת לגובה צומחים לגובה גם פיגומי זקפים. במידה והפיגום תקני ובנוי בצורה נכונה, העבודה אינה מוגדרת כעבודה בגובה, וזאת הודות לגידור התקני. אך כיוון שבעת המעבר ממפלס למפלס בפיגום עוברים העובדים דרך סולם, הגידור הקיים אינו מספיק. קיימים גם מצבים שבהם העובדים נאלצים להסיר חלק מהפיגום לצורך הכנסת חומרים אליו. במקרים אלו העבודה בפיגום זקפים היא בגדר עבודה בגובה. לכן הפיקוח דורש כיום מכל העובדים על פיגומים להיות בעלי הסמכה לעבודה בגובה. בנוסף, כדי לשמור על בטיחות בבניה, כל עובד המבצע עבודה בגובה באתר הבנייה חייב להצטייד בציוד מגן אישי כדלהלן:
- קובע מגן תקני הכולל סנטריה למניעת שמיטתו מהראש בעת נפילה;
- נעלי בטיחות מונעי החלקה (באתרי בנייה מחויבים העובדים גם בסוליה נגד חדירת מסמרים. כמו כן על הנעליים לעמוד בתקן מיוחד);
- רתמת בטיחות תקינה ותקנית;
- נקודות עיגון או קווי חיים.
קורס עבודה בגובה כאמצעי לשמירה על בטיחות בבניה
רוב תאונות העבודה באתרי בנייה קורות בגלל נפילה מגובה. לכן חשוב ביותר שכל עובד באתר בנייה המבצע עבודה בגובה ישתתף בקורס עבודה בגובה. את הקורס מעביר מדריך בעל הסמכה שעבר הכשרה מקצועית לצורך כך. תוכן הקורס מותאם לתקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה) ולצרכיו של המעסיק. הקורס כולל לימוד של חומר תאורטי לצד תרגול מעשי. בסיום הקורס מקבל העובד אישור לעבודה בגובה, התקף למשך שנתיים.
כל עובד בגובה חייב לעבור קורס עבודה בגובה המותאם ספציפית לסוג העבודה שהוא מבצע: עבודה על סולמות, עבודה בסל הרמה, עבודה על קונסטרוקציה, עבודה בחללים מוקפים וכיו"ב.
קורס עבודה בגובה עם חברת "ליאור בטיחות"
חברת "ליאור בטיחות" היא אחת החברות המובילות בתחום הייעוץ והדרכות בטיחות בעבודה. החברה מספקת שירותי קורס עבודה בגובה על ידי מדריכים מקצועיים ומנוסים, עבור מאות ארגונים, מוסדות וחברות בכל רחבי הארץ. הקורס מורכב משני חלקים:
- חלק תאורטי, הכולל צפייה במצגות, תמונות וסרטונים, תוך ניתוח מקרי תאונות והסקת מסקנות בנוגע לעבודה בטוחה ומניעת תאונות עבודה.
- חלק מעשי, בו לומדים המשתתפים על סוגי ציוד המגן לעבודה בגובה והתאמתם לעבודה על פיגומים, קונסטרוקציה, סולמות ועוד.
הקורס מותאם לאופי העבודה (עבודה על סולמות, עבודה על גגות, עבודה על פיגומים ועוד). בתום הקורס מקבלים המשתתפים אישור עבודה בגובה, המאפשר להעסיקם במקומות גבוהים העולים על שני מטרים.
פוסטים קשורים
בטיחות בעבודה על פיגום ממוכן
פיגום ממוכן הוא פיגום שאפשר להניע את משטח העבודה שלו
מפקח בניה – היבטי בטיחות
מפקח בניה הינו מהנדס/הנדסאי בניין שתפקידו לוודא שהבנייה מתבצעת בצורה
מיהם האחראים על הבטיחות באתר בניה?
תאונות באתרי בניה ברחבי הארץ הן לצערנו דבר שבשגרה. רבות
הדרכת בטיחות באתר בניה
בשנים האחרונות אירעו תאונות עבודה רבות באתרי בניה ברחבי הארץ.
הדרכה בגובה
בעקבות ריבוי התאונות הנגרמות עקב נפילה מגובה, חודדו התקנות לעבודה
תכנית ארגון אתר | ארגון אתר בניה
העובדים באתר בניה חשופים לסכנות בטיחותיות ייחודיות, הנובעות מכך שסביבת
קורס עבודה בגובה על סולמות
חלק ניכר ממקרי המוות בתאונות עבודה בענף הבנייה בישראל בשנים
קורס עבודה בגובה על במת הרמה ופיגומים ממוכנים
פיגומים ממוכנים ובמות הרמה הם משטחי עבודה שנעים בכיוון אנכי
2 מחשבות על “בטיחות בבניה – סכנת נפילה מגובה וסכנות נוספות באתרי בניה”
חוץ מהדרכת גובה חשוב גם לעשות הדרכת בטיחות באתר בניה.
נכון מאוד. מוזמן לקרוא על כך בהרחבה במאמר הדרכת בטיחות באתר בניה