חשיבותה של רתמת בטיחות
בעת עבודה בגובה חשופים העובדים לסיכונים שונים, שהעיקרי שבהם הוא נפילה מגובה. כדי למנוע סיכון זה, בעת עבודה בגובה חשוב להקפיד להשתמש במערכת צמ"א לעבודה בגובה. מערכת זו כוללת כמה רכיבים, שהעיקרי שבהם הוא רתמת בטיחות.
רתמת הבטיחות מורכבת מרצועות העוטפות את גוף העובד ומתחברות לכבל/חבל ייעודי, המחובר לנקודת עיגון איתנה. במקרה של נפילה רצועות הרתמה מפזרות את כוח הבלימה על מספר רב ככל האפשר של איברי גוף. כך מצטמצם החשש מפני נזקים לאיבר מסוים במהלך הבלימה. הרתמות מגיעות עם תכונות של ספיגת זעזועים, מה שמקטין עוד יותר את הסיכון לפגיעה. כאשר עובד לובש רתמת בטיחות לעבודה בגובה, הוא יכול אפוא לעבוד בביטחון, בידיעה שהוא מוגן במקרה של נפילה.
ישנן גם רתמות מיוחדות המיועדות לעבודות ספציפיות. כך לדוגמה ישנה רתמה לעבודת גלישה, שהינה בעלת אבטחה גם בגב העובד, או רתמה חסינת אש, המיועדת לעבודות שבהן יש סיכון של דליקה.

רתמת בטיחות עפ"י ת"י 1849
ת"י 1849 הוא התקן הישראלי העוסק בצמ"א לעבודה בגובה. תקן זה כולל 11 חלקים, כשלמעשה כל חלק הוא תקן אירופי (EN) העומד בפני עצמו. רשויות התקינה בישראל אימצו את הגרסה באנגלית של התקנים האירופיים הללו ואיגדו אותם לתקן אחד.
החלק השמיני של התקן (EN 361) כולל הנחיות הנוגעות לרתמת בטיחות. עפ"י הנחיות אלה, רתמת הבטיחות התקנית לעבודה בגובה היא רתמת גוף שלמה, הכוללת רצועות שנצמדות לפלג הגוף העליון ולאגן הירכיים. רתמה חלקית, הכוללת חגורת מותניים עם רצועות לפלג הגוף העליון או התחתון, אינה תקנית!
עוד קובעות ההנחיות כי רצועות האריג של הרתמה והחוטים שבהם היא תפורה יהיו מסיבים סינתטיים, שתכונותיהם תואמות לתכונותיהם של פוליאמיד או של פוליאסטר. הרוחב של הרצועות הראשיות ברתמה יהיה לפחות 40 מ"מ.
תחזוקה ובדיקה
רתמות בטיחות הינן ציוד מגן אישי, ועל כן חלים עליהן כל החוקים והתקנות הנוגעים לצמ"א.
א. בהתאם לתקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), על העובד להחזיק את הרתמה במצב תקין ולשמור על תקינותה. יש לבדוק את הרתמה לפני כל שימוש, לאיתור סימני בלאי. במידה ומוצאים ברתמה פגם כלשהו, יש להוציאה משימוש באופן מיידי ולהחליפה.
ב. עפ"י ת"י 1849 חלק 1, על היצרן של הצמ"א לעבודה בגובה לספק את כל המידע הדרוש בנוגע לביצוע בדיקות תקינוּת של הצמ"א ותדירותן. לכן בנוגע לקביעת תדירות ביצוע הבדיקות של הרתמה כדאי לפעול עפ"י הוראות היצרן. בנוסף, עפ"י תקן זה יש לבצע בדיקה תקופתית כל 12 חודשים לפחות.
ג. בהתאם לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), על ממונה הבטיחות לוודא ביצוע ביקורת ומעקב על תקינותה של הרתמה, עפ"י הוראות היצרן ולפי כללי מקצוע מקובלים.
עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), כל עובד המבצע עבודה בגובה חייב להשתתף בהדרכה בגובה. במסגרת ההדרכה לומדים המשתתפים בין היתר מהו צמ"א לעבודה בגובה וכיצד להשתמש בו. ההדרכה כוללת גם חלק מעשי שבו מתרגלים המשתתפים שימוש בנכון בצמ"א ולבישה נכונה של רתמת הבטיחות.
בתום ההדרכה מקבלים המשתתפים אישור עבודה בגובה, התקף למשך שנתיים. לאחר מכן עליהם לעבור אחת לשנתיים הדרכת רענון, לצורך חידוש אישור העבודה בגובה.
פוסטים קשורים

בטיחות בעבודה בגובה
עבודה בגובה הינה עבודה מסוכנת ביותר. הסטטיסטיקה מראה כי רוב

תאונות עבודה בגובה
תאונות עבודה בגובה הן תאונות העבודה הנפוצות ביותר בישראל. התאונות

שימוש בציוד מגן אישי לעבודה בגובה
ציוד מגן אישי לעבודה בגובה כל יצרן או ספק המשווק

הדרכה בגובה
בעקבות ריבוי התאונות הנגרמות עקב נפילה מגובה, חודדו התקנות לעבודה

קורס עבודה בגובה על גגות
עפ"י הסטטיסטיקה של תאונות העבודה בישראל, מעל 40% מתאונות העבודה

קורס עבודה בגובה על סולמות
חלק ניכר ממקרי המוות בתאונות עבודה בענף הבנייה בישראל בשנים

קורס עבודה בגובה על פיגומים נייחים
פיגום נייח הינו מתקן זמני המותקן על קרקע או על

קורס עבודה בגובה על קונסטרוקציה
קונסטרוקציה היא מסבך או גוף אחיד ללא משטחי דריכה או