מהו אבק מזיק?
אבק מזיק, כהגדרתו בתקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק), הינו אבק העלול לגרום למחלות ריאה הידועות בשם פנוימוקוניוזיס או לנזק בריאותי אחר שמקורו בחומר. אבק זה, הנוצר עקב טיפול בחומרים מסוימים, מתפזר באוויר וחודר לריאותיהם של אנשים המצויים בסמוך. ככל שמשך החשיפה אל האבק המזיק רב יותר, הסיכון לפגיעה גופנית כתוצאה מהחשיפה עולה.
באילו מקומות עבודה ישנה חשיפה ממושכת לאבק מזיק?
חשיפה ממושכת לאבק מזיק קיימת בעיקר במקומות העבודה הבאים:
- מתקני ייצור
- מפעלי מלט
- מתקני אבקות
- מעבדות
- ארובות תעשייתיות
- מחצבות
- עבודות תשתית, כבישים ובנייה
הנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מחשיפה לאבק מזיק
- מחלות ריאה – זהו הנזק הנפוץ ביותר. המחלות העיקריות הן אסטמה, ברונכיט, אי-ספיקת ריאות, סיליקוזיס, סרטן הריאות והסימפונות וסרטן הלרינקס.
- בעיות בראייה
- בעיות במערכת העיקול ובבית הבליעה
- מחלת כליות
- מחלות עור (נדיר)
בדיקות סביבתיות של אבק מזיק
במקום עבודה שעובדים בו בחומרים הפולטים אבק מזיק, יש לערוך בדיקות סביבתיות של אבק מזיק. את הבדיקות הללו יש לבצע רק ע"י בודקי מעבדה מוסמכים ומעבדות מוסמכות. הבדיקות הסביבתיות נחלקות ל-3 סוגים:
- בכל מקום עבודה שעובדים בו בחומרים הפולטים אבק מזיק, יש לערוך בדיקות סביבתיות תעסוקתיות של ריכוז האבק המזיק באוויר באזור הנשימה של העובדים. תדירות הבדיקות תהיה אחת לחצי שנה לפחות.
- במקום עבודה שמבצעים בו עבודה באסבסט, יש לערוך אחת לשנה לפחות בדיקות סביבתיות תעסוקתיות של ריכוז האסבסט באוויר סביב המפעל או מקום העבודה באסבסט.
- במקום עבודה שמבצעים בו עבודה באסבסט, יש לערוך בדיקות של פליטת אבק מזיק ממקור נקודתי בפתח היציאה של מתקן פליטת אבק מזיק, כדלהלן:
- אחת לשבוע יש לבצע בדיקה של "ניטור אבק אסבסט הנראה לעין" עפ"י התקן האמריקאי האחרון של EPA (Environmental Protection Agency) או בשיטה אחרת שתאושר ע"י הוועדה הטכנית, ע"י מעבדה מוסמכת לבדיקות אבק מזיק.
- במפעלים שבהם העבודה באסבסט או במוצריו היא רציפה, יש לבצע אחת לשנה לפחות בדיקה לבדיקת ריכוז אבק האסבסט הנפלט בהתאם לתקן הפליטה.
בדיקות רפואיות לעובדים באבק מזיק
עובד החשוף לאבק מזיק [כהגדרתו בתקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק], עליו לעבור בדיקות רפואיות תקופתיות, ע"י רופא מורשה (כהגדרתו בתקנות הנ"ל). מטרת בדיקות אלה היא לגלות נזק בריאותי, במידה וישנו, כבר בתחילת הופעתו ולטפל בו מיידית.
את הבדיקה הרפואית הראשונה יש לבצע לפני תחילת העבודה. בדיקה זו נועדה לוודא שהעובד אכן מתאים לעבוד בעבודה הכרוכה בחשיפה לאבק מזיק. לאחר מכן על העובד לעבור בדיקות חוזרות, בתדירות המפורטת בתקנות, כדי לקבוע את המשך התאמתו לעבוד בעבודה זו.
הוראות בטיחות לעבודה באבק מזיק
הנחיות למעסיק
- במקום העבודה שעובדים בו באבק מזיק על המעסיק לדווח על כך למפקח העבודה האזורי.
- בעבודה הכרוכה בחשיפה לאבק מזיק ניתן להעסיק אך ורק עובדים בני 18 ומעלה.
- על המעסיק להקפיד לבצע בדיקות סביבתיות במקום העבודה וכן בדיקות רפואיות לעובדים, בהתאם להנחיות לעיל.
- על המעסיק לקיים הדרכת בטיחות לעובדים, באמצעות בעל מקצוע מתאים. בהדרכה זו ילמדו העובדים על הסיכונים הכרוכים בחשיפה לאבק מזיק ועל הדרכים למניעתם.
- על המעסיק לספק לעובדים ציוד מגן אישי מתאים. ציוד המגן יכלול בין היתר בגדי מגן, כפפות מגן, משקפי מגן, נעלי מגן, כיסוי לראש וצמ"א נשימתי. בנוסף, המעסיק ידאג לכבס את בגדי העבודה ובגדי המגן של העובדים.
- על המעסיק להקצות מקומות ייעודיים לאכילה ושתייה, שיהיו רחוקים ככל האפשר ממקומות העבודה באבק המזיק.
- על המעסיק להתקין שתי מלתחות ומקלחות עם מים חמים במספר נאות, ולדאוג לתחזוקה תקינה שלהן. בנוסף עליו לספק סבון ומגבות אישיות לכל עובד.
- במקום עבודה שעובדים בו באסבסט, על המעסיק להתקין אמצעי יניקה ומינדפים טובים ויעילים. בנוסף עליו לדאוג לסילוק מיידי של פסולת האסבסט, באופן שלא תגרום לנזק בריאותי לעובדים או לציבור.
הנחיות לעובדים
- על העובדים להקפיד לעשות שימוש בצמ"א ובבגדי העבודה שהמעסיק סיפק להם.
- אין להוציא בגדי עבודה, בגדי מגן וצמ"א מחוץ למקום העבודה.
- אין לאכול, לשתות או לעשן במקום שמבצעים בו עבודה באבק מזיק.
- לפני הכניסה לחדר האוכל יש לנקות את בגדי העבודה באמצעות שואב אבק ולשטוף פנים וידיים.
- ניקוי האבק המזיק ייעשה אך ורק בעזרת שואבי אבק ומערכות יניקה מתאימים. אין לטאטא את האבק בעזרת מטאטא יבש או לסלקו באמצעות אוויר דחוס.
פוסטים קשורים
ממונה בטיחות
כל מקום עבודה באשר הוא טומן בחובו סיכונים שונים עבור
גיהות תעסוקתית – מניעת מחלות מקצוע בקרב עובדים
חשיבותה של גיהות תעסוקתית במקום העבודה המונח "גיהות תעסוקתית" משמעותו
מחלות מקצוע כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים
מחלת מקצוע היא מחלה הנובעת מחשיפה ממושכת של עובד לגורמים
הדרכת בטיחות לעובדים
מדי שנה מתרחשים ברחבי הארץ מקרים רבים של תאונות עבודה.