בטיחות וגיהות בעבודה הינה מדיניות שמטרתה למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע בקרב העובדים וכן נזקים כלכליים לבית העסק. מדיניות זו כוללת פעילויות בתחומים שונים: חוקים ותקנות, מחקרים, הגברת המודעות בקרב מעסיקים ועובדים, ייצור אביזרי בטיחות וציוד בטיחות ועוד.
גורמי הסיכון לתאונות עבודה ומחלות מקצוע
גורמי הסיכון לתאונות עבודה ומחלות מקצוע נחלקים לסוגים שונים:
- גורמי סיכון ביולוגיים: וירוסים, חיידקים, בע"ח וכיו"ב;
- גורמי סיכון כימיים: יסודות, תרכובות כימיות ואורגניות וכיו"ב;
- גורמי סיכון פיזיקליים: תאורה לקויה, רעש מזיק, קרינה, זיהום אוויר וכיו"ב;
- גורמי סיכון ארגונומיים: שינוע והרמת משאות כבדים, כפיפות, תנועות מאומצות וכיו"ב;
- גורמי סיכון סביבתיים: החלקות ומעידות, נפילה מגובה, פגיעה ממכונות, התחשמלות, סיכוני אש וכיו"ב;
- גורמי סיכון פסיכולוגיים: לחץ, הטרדה, עומס עבודה וכיו"ב.
גורמי הסיכון הללו משתנים כמובן ממקום עבודה אחד למשנהו וכן מעובד אחד למשנהו. על כל מעסיק להכיר את הסיכונים הרלוונטיים לבית העסק שלו ולפעול כדי למזער אותם. כמו כן על כל עובד להכיר את הסיכונים שהוא חשוף אליהם בעבודתו ולנקוט אמצעים כדי למזער אותם.
חוקים ותקנות בתחום הבטיחות והגיהות בעבודה
בישראל ישנם שני חוקים עיקריים בתחום הבטיחות והגיהות בעבודה: פקודת הבטיחות בעבודה וחוק ארגון הפיקוח על העבודה. פקודת הבטיחות בעבודה היא למעשה חוק טכני הכולל הנחיות לגבי תנאי הבטיחות והגיהות במקומות עבודה. את פקודת הבטיחות בעבודה אפשר לחלק ל-3 תחומים עיקריים:
בריאות העובדים – הנחיות בנוגע לניקיון, צפיפות, אוורור, תאורה, חום, השגחה רפואית ועוד.
בטיחות העובדים – הנחיות בנוגע למיגון מכונות, בטיחות במעברים ומשטחים, עבודה בגובה ועוד.
רווחת העובדים – הנחיות בנוגע למי שתייה, רחצה, עזרה ראשונה ועוד.
חוק ארגון הפיקוח על העבודה לעומת זאת קובע הנחיות בנוגע לפעילויות מינהליות שיש לבצע כדי למזער את סיכוני הבטיחות והגיהות במקום העבודה. פעילויות אלה כוללות בין היתר הקמת ועדת בטיחות, מינוי ממונה בטיחות, הכנת תוכנית בטיחות ועוד.
על מי מוטלת האחריות להבטחת הבטיחות והגיהות במקום העבודה?
האחריות חלה הן על המעביד והן על העובד. כך למשל על המעביד חלות החובות לקיים הדרכות בטיחות לעובדים ולספק לכל עובד צמ"א מתאים. על העובד לעומת זאת חלות החובות להשתתף בהדרכות הבטיחות שהמעביד מקיים ולהשתמש בצמ"א שהמעביד סיפק לו.
מוסדות ציבוריים בתחום הבטיחות והגיהות בעבודה
בישראל ישנם מגוון מוסדות ציבוריים העוסקים בתחום הבטיחות והגיהות בעבודה. העיקריים שבהם הם המוסד לבטיחות וגיהות ומינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית.
המוסד לבטיחות ולגיהות
המוסד לבטיחות ולגיהות הוא תאגיד סטטוטורי הפועל מכוח חוק ארגון הפיקוח על העבודה, ומטרתו לקדם תרבות של בטיחות וגיהות תעסוקתית. פעולות המוסד כוללות בין היתר מחקרים, סקרים, ניטורים, הסברה והדרכה, הפצת מידע ועוד.
מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית
מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה פועל מכוח חוק ארגון הפיקוח על העבודה ומכוח פקודת הבטיחות בעבודה. מטרותיו העיקריות הן למנוע תאונות עבודה ולשמור על בריאותם של העובדים. המינהל אחראי על קביעת המדיניות בנושא בטיחות וגיהות תעסוקתית ועל פיקוח ואכיפת החוק בתחומים אלה.
בנוסף למוסדות הציבוריים העוסקים בתחום הבטיחות והגיהות התעסוקתית ישנן גם חברות בטיחות פרטיות, המספקות שירותי ייעוץ והכוונה בתחום. חברות אלה מהוות חלק מהותי במערך הבטיחות והבריאות התעסוקתית. בין היתר מספקות החברות הללו שירותים כגון כתיבת נוהלי בטיחות, הכנת תוכנית בטיחות, הדרכות בטיחות, שירותי ממונה בטיחות ויועץ בטיחות.
בטוחים בעבודה עם "ליאור בטיחות"
חברת "ליאור בטיחות" הוקמה ע"י ליאור מקדש, מומחה לבטיחות בעבודה ובעל ניסיון רב בתחום. לחברה צוות מקצועי רחב, הכולל ממוני בטיחות, יועצי בטיחות, מהנדסים ומנהלי עבודה. הצוות המקצועי שלנו מעניק שירות למאות חברות, מפעלים ומוסדות חינוך בכל רחבי הארץ.
חזונה של החברה הוא לעשות כל שניתן כדי למנוע מקרים של תאונות עבודה, וזאת ע"י הטמעת הרגלי עבודה נכונים המותאמים לדרישות החוקים והתקנות.
פוסטים קשורים
כללי בטיחות בעבודה
מהם כללי בטיחות בעבודה? כללי הבטיחות בעבודה הם למעשה אוסף
גיהות תעסוקתית – מניעת מחלות מקצוע בקרב עובדים
חשיבותה של גיהות תעסוקתית במקום העבודה המונח "גיהות תעסוקתית" משמעותו
אתרי בטיחות שימושיים
אתר כבאות והצלה לישראל אתר המשרד להגנת הסביבה אתר מכון
סביבת עבודה בטוחה
סביבת עבודה בטוחה – זה באחריותך מקומות עבודה רבים טומנים