תאונות עבודה רבות מתרחשות כתוצאה מנפילה מגובה. הנתונים מראים כי בישראל מעל למחצית מתאונות העבודה הקטלניות הן תאונות של נפילה מגובה. כדי למזער את התאונות הללו החוק מחייב לנקוט אמצעים למניעת נפילה מגובה. הפתרון המועדף הוא משטח עבודה מגודר. פתרון אפשרי נוסף הוא רשתות מגן – רשתות שמניחים מתחת לעמדת העבודה, לבלימת הנפילה. כאשר פתרונות אלה אינם אפשריים אזי יש להשתמש במערכת ציוד מגן אישי לעבודה בגובה.
מה כוללת מערכת ציוד מגן אישי לעבודה בגובה?
ישנם שני סוגים של מערכות צמ"א לעבודה בגובה: מערכות למניעת נפילה ומערכות לבלימת נפילה. המערכות מהסוג הראשון נועדו למנוע את נפילת העובד מגובה. המערכות מהסוג השני לעומת זאת אינן מונעות נפילה, אך במקרה של נפילה הן מגינות על גופו של העובד מפני פגיעה.
בשתי מערכות הצמ"א הללו הרכיב העיקרי הוא רתמת בטיחות, שאותה מלבישים על גוף העובד. את רתמת הבטיחות מחברים אל אמצעי קשירה (רצועה, חבל, כבל או שרשרת), ואת קצהו השני של אמצעי הקשירה מחברים אל נקודת עיגון – נקודה יציבה על מתקן או מבנה הנמצא בסמוך לעובד.
בנוסף למערכת הצמ"א, כל עובד המבצע עבודה בגובה חייב להשתמש במהלך עבודתו ב:
- נעלי בטיחות בעלות סוליות מיוחדות המונעות החלקה;
- קסדת מגן;
- צמ"א נוסף, בהתאם לאופי העבודה שאותה מבצע העובד (משקפי מגן, כפפות בידוד וכיו"ב).
בדיקת צמ"א לעבודה בגובה
עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), על המבצע לוודא כי ייערכו בדיקות תקינות למערכות הצמ"א. המבצע, כהגדרתו בתקנות אלה, הינו הקבלן, תופש המפעל או מבצע הבנייה. בדיקות התקינות צריכות להתבצע עפ"י הוראות היצרן ובתדירות שקבע. עפ"י המלצות ת"י 1849, יש לבצע בדיקות אלה לפחות אחת לשנה. במידה ובבדיקת התקינות נתגלה פגם כלשהו במערכת הצמ"א, יש להוציאה מכלל שימוש ולשלוח אותה לבדיקה במרכז תיקונים שהרשה היצרן.
בנוסף לבדיקות התקינות הנ"ל חשוב שכל עובד יבצע בדיקה של הצמ"א לפני כל שימוש בו. בבדיקה זו עליו לוודא שאין בצמ"א סדקים או פגמים הנראים לעין. במידה והעובד גילה פגם כלשהו בצמ"א, עליו ליידע מיידית את הממונה על כך.
עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה, כל עובד המבצע עבודה בגובה חייב להשתתף בהדרכת עבודה בגובה. מטרתה של הדרכה זו היא לחנך את העובדים לתהליכי עבודה בטוחים. במסגרת ההדרכה לומדים המשתתפים בין היתר מהו צמ"א לעבודה בגובה וכיצד להשתמש בו. ההדרכה כוללת גם חלק מעשי שבו מתרגלים המשתתפים שימוש בנכון בצמ"א לעבודה בגובה.
בסיום ההדרכה מקבלים המשתתפים אישור עבודה בגובה, התקף למשך שנתיים. לאחר מכן יש לעבור הדרכת רענון, לצורך חידוש האישור.
פוסטים קשורים
עבודה בחלל מוקף
חלל מוקף הינו מקום סגור (באופן מלא או חלקי) שעונה
פיגום תלוי
פיגום תלוי הוא פיגום שתלוי על כבלי פלדה, שרשרות, מוטות
הדרכה בגובה
בעקבות ריבוי התאונות הנגרמות עקב נפילה מגובה, חודדו התקנות לעבודה
קורס עבודה בגובה על גגות
עפ"י הסטטיסטיקה של תאונות העבודה בישראל, מעל 40% מתאונות העבודה
קורס עבודה בגובה על סולמות
חלק ניכר ממקרי המוות בתאונות עבודה בענף הבנייה בישראל בשנים
קורס עבודה בגובה על פיגומים נייחים
פיגום נייח הינו מתקן זמני המותקן על קרקע או על
קורס עבודה בגובה על סל הרמה
סל הרמה הינו משטח או מיכל המותקן על עגורן או
קורס עבודה בגובה בחלל מוקף
מקום מוקף (או חלל מוקף) הוא מקום סגור באופן חלקי