במקומות עבודה שונים נדרשים המעסיקים להכין תוכניות בטיחות לבית העסק או למבנה שבו הוא שוכן. גם בבנייני מגורים נדרש לעיתים להכין תוכניות בטיחות למבנה. תוכניות הבטיחות הנדרשות שונות מעסק לעסק וממבנה למבנה, בהתאם למאפייניו ולסיכונים המצויים בו.
להלן נפרט את תוכניות הבטיחות השונות שיש להכין במקומות עבודה ובמבני מגורים ונסביר את מטרתה ומהותה של כל תוכנית.
בכל מפעל המעסיק מעל 50 עובדים יש להכין תוכנית שנתית לניהול הבטיחות. זוהי תוכנית שיטתית ופרואקטיבית, שמטרתה למזער את רמת הסיכונים במקום העבודה ולצמצם את תאונות העבודה ומחלות המקצוע בקרב העובדים.
התוכנית כוללת 10 פרקים, שהעיקרי שבהם הוא ניהול סיכונים (סקר סיכונים). מטרת ניהול הסיכונים היא לאתר את הסיכונים השונים במקום העבודה, לבחון את החומרה של כל סיכון ואת ההסתברות להתממשותו ולהציע דרכים לנטרול הסיכון או להפחתתו.
את התוכנית יש לעדכן אחת לשנה לפחות וכן בכל מקרה שחל שינוי מהותי בדרכי הפעולה והעבודה במקום העבודה.
קבלת היתר בנייה לבניין חדש או לתוספת בנייה מחייבת הכנה של תוכנית בטיחות אש. תוכנית זו היא למעשה נספח לתוכנית האדריכלית (גרמושקה) של המבנה. בתוכנית מסומנים כל הרכיבים המחייבים עפ"י תקנות התכנון והבנייה ועפ"י התקנות של רשות הכבאות: דרכי גישה לרכבי כיבוי והצלה, שלטי הכוונה וכיו"ב. מטרת התוכנית היא לאפשר סיוע במניעת התפשטות אש ובהצלת חיים במקרה של שריפה.
את התוכנית יש להגיש לאישור רשות הכבאות, ולאחר אישורה על הקבלן ליישם אותה במלואה. לאחר מכן יש לזמן את רשות הכבאות לביקורת, שבמהלכה הם מוודאים כי התוכנית אכן יושמה במלואה. יישום מדויק של התוכנית הינו תנאי הכרחי לקבלת טופס 4 למבנה.
במקרים רבים, כדי להבטיח את בטיחותם ובריאותם של העובדים באתר הבנייה וכן של הציבור השוהה או עובר בסמוך לאתר, נדרש מבצע הבנייה להכין תוכנית התארגנות אתר. הכנת תוכנית זו היא תנאי מחייב לקבלת היתר בנייה מהרשות המקומית.
תוכנית ההתארגנות כוללת מרכיבים כמו דרכי התנועה באתר, גידור האתר ושילוטו, הזנת חשמל, ניהול סיכונים ועוד. התוכנית מלווה את תהליך הבנייה באתר מתחילתו ועד סופו.
במבנים רבים, כדי לקבל רישיון עסק וטופס 4 יש להכין תיק שטח למבנה. תיק השטח הינו אוגדן המכיל את המידע הרלוונטי להכרה מוקדמת של מבנה, על מנת לאפשר היערכות למקרה שריפה. מידע זה כולל בין היתר תיאור של המבנה וסביבתו, פירוט גורמי הסיכון במבנה, מערכות אספקת המים, מיקומם של חלונות, דלתות ויציאות חירום, דרכי גישה, ציוד לגילוי אש ולכיבוי אש, נהלים לשעת חירום ועוד.
רצוי שהכנת תיק השטח תתבצע ע"י יועץ בטיחות אש שהינו בעל ניסיון בתחום.
מפעלים רבים בתעשייה עושים שימוש בחומ"ס, כגון אמוניה, כלור, גפ"ם ובנזין. השימוש בחומרים אלה עלול לגרום לאירועים כגון דליפת חומרים, שפך, שריפה או פיצוץ. כדי להתמודד ביעילות עם מקרים אלה יש להכין תיק מפעל, הקובע נוהל להתנהלות בעת חירום. תיק זה כולל נתונים כגון רשימת החומ"ס במפעל, תרחישי החירום האפשריים, נוהל חירום ועוד.
ללכת על בטוח עם תוכניות בטיחות
חברת "ליאור בטיחות" הינה חברה מובילה בתחום הבטיחות בעבודה. צוות החברה כולל ממוני בטיחות, יועצי בטיחות ומהנדסים בכירים. בין היתר אנו מתמחים בהכנת תוכניות בטיחות למקומות עבודה. אנשי המקצוע המובילים בתחום עומדים לרשותכם לצורך כתיבת תוכנית מקיפה, מפורטת ומקצועית ביותר. מומחי החברה יגיעו עד למקום העבודה שלכם ויכינו עבורכם את התוכנית בצורה מקיפה ומקצועית.
פוסטים קשורים
הכנת תיק שטח
קבלת רישיון עסק או טופס 4 למבנה מותנית במקרים רבים
תוכנית לניהול בטיחות – מבנה התוכנית
תוכנית לניהול בטיחות הינה תוכנית שיטתית פרואקטיבית לניהול הבטיחות במקום
סקר סיכוני אש
לפי הוראת נציב כבאות 550, כל ארגון או מפעל המחזיק
הכנת תוכנית לניהול בטיחות
הכנת תוכנית לניהול בטיחות עפ"י תקנות ארגון הפיקוח על העבודה