זינה צפה היא אחת מבין 7 שיטות הגנה מפני התחשמלות. שיטה זו מאופיינת בהיעדרה של הארקת שיטה. דהיינו, מקור ההזנה אינו מחובר לאדמה. מטרתה של שיטה זו היא למנוע סגירה של מעגל לולאת תקלה דרך גוף האדם, וזאת תוך מתן התרעה במקרה של תקלה בבידוד המערכת כלפי המסה הכללית של האדמה או כלפי גופים מתכתיים נגישים. מכיוון שמתח מקור הזינה "צף", לא תיתכן התחשמלות במקרה של מגע במוליך או בגוף מחושמל.

שיטת זינה צפה מחייבת מקור נפרד, כדוגמת שנאי מבדל או גנרטור.

זינה צפה

משגוח בידוד לזינה צפה

כאשר עושים שימוש בשיטת זינה צפה, חובה להתקין משגוח בידוד (איזומטר). תפקיד המשגוח הוא לפקח ברציפות על רמת הבידוד במתקן ולהתריע במקרה שהתנגדות הבידוד יורדת אל מתחת לרמה המותרת. חוק החשמל קובע כי במידה ולא קיימת הארקה, יש להתריע על ירידת ערך התנגדות הבידוד אל מתחת ל- 100 אוהם לוולט. דרישה זו נובעת מהעובדה שזרם העובר דרך גוף האדם מתחיל להיות מסוכן רק מ-10 מיליאמפר. במידה והמשגוח מתריע על תקלה בבידוד, יש לתקן את התקלה בהקדם, שאם לא כן תיתכן תקלה שנייה וכתוצאה מכך התחשמלות.

עפ"י תקנות החשמל, המשגוח חייב בפיקוחו של חשמלאי. יש לבדוק את תקינותו של המשגוח בפרקי זמן סבירים ולרשום את תוצאות הבדיקה. מותר שבדיקה זו תבוצע ע"י אדם שאינו חשמלאי.

מהם היתרונות של שיטת זינה צפה?

  • בתקלה ראשונה בבידוד אין הפסקה באספקת החשמל.  יש לכך חשיבות רבה בעיקר בציוד שהפסקת זרם פתאומית עלולה לגרום לסיכון חיי אדם או לנזק חמור לציוד. מסיבה זו שיטת זינה צפה נפוצה מאוד במתקנים רפואיים ובמתקני חשמל צבאיים.
  • במקרה של תקלה בבידוד במתקן חשמלי או במוליך חי, אין סכנת התחשמלות.
  • בזינה צפה אין זרימת זרם ולכן גם אין ניצוצות. יש לך חשיבות רבה באזורים נפיצים, שבהם יש סכנת התפוצצות.

מהם החסרונות של שיטת זינה צפה?

  • שיטה זו אינה מתאימה לרשתות ולמבנים מרובים, אלא רק למבנה בודד.
  • בשיטה זו יש צורך כאמור במשגוח. המשגוח הינו מכשיר אלקטרוני ומטבעו עלול להתקלקל. מכיוון שכך יש צורך בפיקוח ובבדיקות תקופתיות של המכשיר.
Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן