שילוט אתר בניה הינו חובה עפ"י חוק. השילוט נועד למנוע כניסה של הציבור לאתר וכן ליידע את העובדים בנוגע לסיכונים שונים במקום, כגון סכנת נפילה מגובה, סכנת התחשמלות, חשיפה לרעש מזיק ועוד. בנוסף, השילוט מסייע ליצור סדר באתר הבניה ולהכווין את הפועלים. כך למשל ניתן לתלות שילוט המורה על מיקום המשרדים, מגורי הפועלים, עמדות חומרי גלם וכיו"ב. לכל אלה ישנה חשיבות רבה בהתנהלות היעילה של אתר הבניה, ולעיתים אף במניעת תאונות.
האחריות על שילוט האתר מוטלת על מתכנני האתר, הקבלנים, מנהל העבודה וממונה הבטיחות בבניה.
חשוב שהשילוט יהיה קריא ובולט ושהתאורה שלו תהיה מתאימה ולא מסנוורת. יש להקפיד שהשילוט לא יוסתר ע"י ציוד, אריזות וכיו"ב. כמו כן יש להקפיד שהשילוט לא יהווה מפגע בטיחותי – לא יחסום מעבר, לא יעוף ברוח ויעמוד בפגעי מזג האוויר.
חשוב להדגיש שאין להסתמך אך ורק על שילוט אתר הבניה וכי ישנה חובה עפ"י חוק לקיים הדרכות בטיחות מתאימות לעובדים.
סוגי שילוט לאתר בניה
- שלטי חובה – שלטים המורים על פעולות שחייבים לבצע באזורים מסוימים באתר הבניה. דוגמאות לשלטי חובה: ציוד בטיחות אישי חובה, חובה ללבוש אפוד זוהר, ציוד מגן חובה.
- שלטי איסור – שלטים האוסרים כניסה לאתר או ביצוע פעולות מסוימות במקום. דוגמאות לשלטי איסור: כאן בונים, אין מעבר; כניסה לאתר בניה, החניה אסורה; אסור לעשן.
- שלטי אזהרה – שלטים המזהירים מפני סכנות ספציפיות. דוגמאות לשלטי אזהרה: זהירות, רכב עבודה בתנועה; זהירות, גג שביר.
- שלטי מידע לשעת חירום – שלטים המסייעים למצוא את מיקומם של מתקנים וציוד הנדרשים בשעת חירום. דוגמאות לשלטי חירום: עמדת כיבוי אש, יציאת חירום, אנשי קשר לשעת חירום.
חוקים ותקנות בנוגע לחובת שילוט באתר בניה
- עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), יש להתקין באתר, במקום בולט לעין, שלט הכולל את הפרטים הללו: שם מבצע הבניה וכתובתו, שם מנהל העבודה, מהות העבודה המתבצעת. באתר שמתבצעת בו עבודת הריסה יש להתקין בנוסף גם שלטי אזהרה.
- עפ"י חוק ארגון הפיקוח על העבודה, במידה וחלה חובה למנות עוזר בטיחות באתר, יש להתקין באתר, במקום בולט לעין, שלט המציין את שמו של עוזר הבטיחות ותפקידו.
- עפ"י תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (הצבת שלטים על ידי קבלנים רשומים), יש להתקין בחזית האתר, במקום בולט, שלט ובו פירוט של סוגי קבלני המשנה לפי ענפים. גודלו של שלט זה לא יפחת מ-1X1 מ'.
- נוסף לאמור לעיל, ישנם חוקים ותקנות המתייחסים לשילוט ספציפי באתר. כך למשל תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה על גגות שבירים או תלולים) קובעות כי במקומות הגישה והעלייה לגג שביר יש להתקין שלטי אזהרה: "זהירות גג שביר". תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות) קובעות כי יש לשלט ולסמן דרכי מוצא.
פוסטים קשורים
תוכנית התארגנות אתר
כדי לקבל היתר בניה מהרשות המקומית, יש צורך בהגשת תוכנית
הוראות בטיחות באתר בניה
העובדים באתר בניה חשופים לסיכונים בטיחותיים ובריאותיים שונים: נפילה מגובה,
מפקח בניה – היבטי בטיחות
מפקח בניה הינו מהנדס/הנדסאי בניין שתפקידו לוודא שהבנייה מתבצעת בצורה
בטיחות באתר בניה
עבודה באתר בניה היא עבודה בעלת רמת סיכון גבוהה. הנתונים
מיהם האחראים על הבטיחות באתר בניה?
תאונות באתרי בניה ברחבי הארץ הן לצערנו דבר שבשגרה. רבות
בטיחות בבניה – סכנת נפילה מגובה וסכנות נוספות באתרי בניה
בשנים האחרונות אנו עדים לצמיחה מחודשת של ענף הבנייה, ובכל
גידור אתר בניה ושילוטו
עפ"י פקודת הבטיחות בעבודה, יש לגדר אתר בניה ולתלות במקום
מניעת סיכונים באתר בנייה
בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת במספר תאונות העבודה בענף הבנייה.