מפסק מגן (או בשמו הנוסף "ממסר פחת") הוא אחד משבע שיטות הגנה למניעת התחשמלות. מפסק זה מנתק אוטומטית את מערכת החשמל ממקור המתח במקרה של הופעת זרם זליגה במתקן. עקרון הפעולה של המפסק מתבסס על מדידת ההפרש בין הזרם המגיע אליו לזרם החוזר ממנו. אם הזרם המגיע למפסק שונה מהזרם החוזר ממנו, המשמעות היא דליפת הזרם דרך מקום אחר. במקרה כזה ייתכן שהדליפה היא דרך גוף האדם, מה שמצביע על סכנת התחשמלות. כדי למנוע סכנה זו המפסק מנתק אפוא את הזרם, וזאת בהתאם לרמת הרגישות שלו. במכשיר ביתי רגיל הרגישות עומדת על 0.03 אמפר. מפסק המגן יכול להגן על מכשיר בודד, על מעגל בודד, על כמה מעגלים או אף על מתקן חשמלי במלואו, כגון מתקן חשמל דירתי. מפסק המגן אינו מקטין את הזרם העובר דרך האדם המתחשמל, אלא רק מגביל את משך הזמן ל-30 מילישניות. בכך למעשה הוא מבטיח שלא ייגרם נזק בלתי הפיך לאדם שמתחשמל.
נוסף על תפקידו העיקרי של מפסק המגן, שהוא כאמור מניעת התחשמלות מסוכנת, יש לו גם תפקידים נוספים: הוא יכול להתריע על שרפות שעלולות להיגרם במערכת החשמל, על בידוד פגום בכבלי חשמל, על תקלות אחרות בלוחות החשמל וגם על פגמים במערכות האינסטלציה של החשמל.
היכן יש להתקין מפסק מגן?
- עפ"י תקנות החשמל, חובה להתקין מפסק מגן בכל אחד מן המקומות האלה: מתקנים דירתיים, פחת כהגנה בלעדית, אתרים רפואיים, אתרים חקלאיים, אתרי בנייה, מכשירי חשמל מיטלטלים, אירועים המוניים, רכבים חשמליים.
- עפ"י חוזר מנכ"ל משרד החינוך והרשימה המנחה למבדק בטיחות במוסדות חינוך, יש להתקין מפסק מגן גם בבתי ספר ומוסדות חינוך.
הנחיות בטיחות בנוגע למפסק מגן
- יש להתקין מפסק מגן מדגם A בלבד. אין להשתמש במפסק מגן מדגם AC, מפני שהוא אינו מזהה התחשמלות במכשירים אלקטרוניים.
- אין להתקין מפסק מגן שכושר הניתוק שלו קטן מגודל חצי אוטומט ראשי, כדי למנוע שרפה של המפסק במקרה של קצר.
- בבית שיש בו גינה ומותקנת בה תאורת חוץ, כדאי להתקין מפסק מגן נפרד לאזור הגינה. זאת מפני שבימות החורף הגשומים הרטיבות עלולה להקפיץ את מפסק המגן. במידה ויותקן מפסק מגן נפרד לגינה, במידת הצורך רק הוא ינתק את הזרם ואילו בתוך הבית החשמל יתפקד כרגיל.
- אחת לחודש כדאי לבצע בדיקת תקינות עצמית של המפסק. לשם כך יש ללחוץ על לחצן הבדיקה שעל המפסק. אם בעקבות הלחיצה החשמל הופסק, סימן שהמפסק תקין.
- אחת לשנה חשוב לבצע בדיקה של ציוד לוחות החשמל, הכולל את מפסקי המגן, ע"י בודק חשמל.
- עובדים העושים במהלך עבודתם שימוש יומיומי במכשירי חשמל חשופים לסכנת התחשמלות ולסיכוני חשמל נוספים. מכיוון שכך חשוב שעובדים אלו ישתתפו בהדרכת בטיחות בחשמל. במסגרת הדרכה זו לומדים העובדים על הסיכונים השונים הטמונים בשימוש במכשירי חשמל ועל הדרכים למניעתם. בין היתר עוסקת ההדרכה בסוגי ההגנות מפני התחשמלות, כולל מפסק מגן.
פוסטים קשורים
שימוש בטיחותי בכבל מאריך
הנתונים מראים כי תאונות הנובעות משימוש בכבל מאריך הינם אחד
כללי בטיחות בחשמל
בעידן הטכנולוגי אנו עושים שימוש רב בחשמל. למעשה, קשה לדמיין
בטיחות בתחזוקת מתקני חשמל
כדי לשמור על תקינותם של מתקני חשמל חשוב להקפיד על
בטיחות בחשמל בעבודה
בעולם המודרני חשמל משמש כמקור האנרגיה העיקרי בכל תחומי החיים: