עבודה בחלל מוקף

חלל מוקף הינו מקום סגור (באופן מלא או חלקי) שעונה על התנאים הבאים: 1. הוא לא יועד מלכתחילה לאכלס בני אדם; 2. הכניסה אליו והיציאה ממנו מוגבלות מבחינת המקום, הגודל או דרך המעבר. 3. הוא עלול להוות סיכון בריאותי ובטיחותי לשוהים בו. דוגמאות לחללים מוקפים: בארות, בורות, מנהרות, מיכלים, סילואים, מקררים, מרתפים, תעלות ביוב.

כמעט בכל מקום עבודה ישנם מקומות מוקפים. מכיוון שכך חשוב להכיר את הסיכונים הטמונים במקומות אלה ואת כללי הבטיחות שנועדו למזער אותם.

עבודה בחלל מוקף

הסיכונים הטמונים בעבודה בחלל מוקף

בנוסף לסיכונים הטמונים בכל מקום עבודה באשר הוא, בחלל מוקף ישנם סיכונים נוספים. סיכונים אלה נובעים בין היתר מהימצאותם של חומרים דליקים ונפיצים וחומרים כימיים מאכלים וכן מחוסר בכמות מספקת של חמצן במקום.

הסיכונים העיקריים בחלל מוקף הם:

אטמוספרה רעילה

חומרים מסוכנים המצויים בחלל מוקף עלולים לגרום לאווירה רעילה, וזו עלולה לגרום לפגיעות אקוטיות. כך למשל עלולה האווירה הרעילה לגרום לפגיעה בכושר השיפוט או לאיבוד הכרה ואף למוות.

מחסור בחמצן

מחסור בחמצן עלול אף הוא לגרום לפגיעה בכושר השיפוט, לאיבוד הכרה ואף למוות.

עודף חמצן

עודף חמצן במקום שמצויים בו חומרים דליקים מגביר את הסיכון לדליקה ולהתפוצצות. חומרים אשר בדר"כ אינם בוערים באוויר, עלולים במצב זה לבעור בחוזקה או אפילו להידלק באופן ספונטני.

אטמוספרה נפיצה ודליקה

אטמוספרה נפיצה ודליקה, כתוצאה מהימצאותם של אבקות, נוזלים וגזים דליקים, מהווה גורם לסיכון לאש או להתפוצצות.

זרימה של נוזלים ומוצקים

נוזלים ומוצקים עלולים לחדור לחלל המוקף. במצב כזה ישנה סכנה של טביעה/חניקה או פגיעות גוף אחרות, כגון כוויות כימיות.

קשיים בחילוץ

ככל שהגישה לחלל המוקף מוגבלת, כך גובר הקושי בחילוץ ובהימלטות בעת חירום.

כללי בטיחות לעבודה בחלל מוקף

  • הכניסה לחלל מוקף תיעשה רק במידה ואין אפשרות לבצע את העבודה הנדרשת מחוץ לחלל המוקף.
  • פתח החלל המוקף צריך להיות גדול דיו כדי לאפשר מעבר של אדם המשתמש בצמ"א. הפתח צריך להיות חופשי וללא מכשולים כל עת ביצוע העבודה.
  • לפני הכניסה לחלל מוקף יש לבצע הערכת סיכונים ולקבוע את אמצעי הבקרה לסיכונים הללו. היבט חשוב של הערכת הסיכונים הוא בדיקת איכות האוויר. בבדיקה זו יש לוודא כי: 1. אין מחסור בחמצן ואין עודף חמצן. 2. אין אווירה דליקה או רעילה. 3. ציוד האוורור פועל כהלכה.
  • בהתאם לסיכונים שזוהו בשלב הערכת הסיכונים יש להכין תוכנית חירום, שתקבע את כל ההסדרים הנדרשים למקרה חירום. הסדרים אלה יכללו בין היתר ציוד עזרה ראשונה, ציוד הצלה והדרכת צוות חירום.
  • יש לגדר ולשלט את החלל המוקף כדי למנוע כניסת אנשים שאינם מורשים למקום.
  • מחוץ לחלל המוקף יש להציב עובד שישמש כמשגיח. הלה יבדוק ברציפות את מצב העובדים בתוך החלל המוקף.
  • יש לוודא כי העובדים בחלל המוקף מצוידים בכל הצמ"א הנדרש (ציוד להגנת הנשימה, רתמת בטיחות, קסדה וכו').
  • במידה וישנה אפשרות להימצאות או היווצרות אווירה דליקה או נפיצה, יש לוודא שכלי העבודה והציוד החשמלי מוגנים נגד התפוצצות.
  • במידה ומבצעים בחלל המוקף עבודה חמה, יש להרחיק לפני תחילת העבודה את כל החומרים הדליקים. משטחים המכוסים בחומרים דליקים יש לנקות או לחפות, כדי למנוע דליקה.
  • בתום העבודה, לפני סגירת החלל המוקף, יש לוודא שלא נשאר עובד בפנים.

עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), כל עובד המבצע עבודה בחלל מוקף, עליו להשתתף בהדרכה בגובה המתמקדת בעבודה בחלל מוקף. הנושאים הנלמדים בהדרכה זו הם בין היתר:

  • סיכוני הגובה בחלל מוקף;
  • כללי הבטיחות בעבודה בחלל מוקף;
  • ציוד המגן הדרוש לעבודה בחלל מוקף.

בנוסף כוללת הדרכה זו גם תרגול מעשי. התרגול כולל בין היתר כניסה לחלל מוקף ויציאה ממנו, שימוש במערכות אבטחה, חילוץ מחלל מוקף.

חשוב להדגיש כי הדרכה זו אינה עוסקת בכלל הסיכונים בחלל מוקף, אלא בסיכוני גובה בלבד. מכיוון שכך בנוסף להדרכה זו יש לקיים הדרכת בטיחות לעובדים העוסקת בכלל הסיכונים שישנם בחלל מוקף.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

הדרכה בגובה

הדרכה בגובה

בעקבות ריבוי התאונות הנגרמות עקב נפילה מגובה, חודדו התקנות לעבודה

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן