תאונות עבודה באתרי בנייה הפכו כבר מזמן ל"מכת מדינה". הנתונים מצביעים כי בכל שנה נהרגים בישראל עשרות עובדים ונפצעים מאות נוספים כתוצאה מתאונות אלה. מדו"ח הבטיחות בעבודה לשנת 2023 עולה כי שיעור תאונות העבודה בענף הבנייה באותה שנה גבוה פי 2.5 מהממוצע באיחוד האירופי. בנוסף, מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי מעל ל-50% מתאונות העבודה הקטלניות בישראל מתרחשות בענף הבנייה.
כדי למזער את תאונות העבודה הללו חשוב לדעת מהם הגורמים לתאונות אלה, מהן סוגי התאונות הנפוצות באתרי בנייה ומהם הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע אותן.
הגורמים לתאונות עבודה באתרי בנייה
סביבת העבודה: אתרי בנייה הם סביבת עבודה המשתנה באופן מתמיד. השינויים בסביבת העבודה מקשים על התקנת אמצעים הנדסיים למניעת סיכונים. בנוסף, באתרי הבנייה מצויים אנשי מקצוע רבים וכלי עבודה רבים ומתרחשת שם פעילות רבה. לא תמיד ישנו תיאום מלא בין הגורמים השונים, והדבר עלול לגרום לתאונות מיותרות.
זאת ועוד, העובדים באתר עומדים לעיתים על חלקי מבנה שאינם יציבים ולכן חשופים לסכנת נפילה. בנוסף, באתר ישנו גם צמ"ה (ציוד מכני הנדסי), כגון עגורנים וטרקטורים, העלול לסכן את העובדים. מרבית תאונות העבודה בענף הבנייה נגרמות למעשה כתוצאה מנפילה מגובה ומפגיעה מצמ"ה.
תנאי העבודה: העובדים באתרי הבנייה חשופים פעמים רבות לחום או קור קיצוניים וכן לרעש ולאבק. תנאים אלה עלולים לגרום לירידה בריכוז ובערנות וכתוצאה מכך לתאונות עבודה.
היעדר הדרכות בטיחות: רבים מעובדי הבניין אינם עוברים הדרכות בטיחות בנוגע לסיכונים הכרוכים בעבודתם והדרכים למניעתם. זאת ועוד, רבים מהעובדים באתר הבנייה הם בעלי מקצוע מתחום ספציפי, הבאים לבצע עבודה נקודתית באתר. עובדים אלה אינם מכירים היטב את האתר ואת מוקדי הסיכון בו, ובהיעדר הדרכת בטיחות להתמצאות באתר הם חשופים לסיכון מוגבר.
היעדר צמ"א מתאים: מעסיקים רבים בענף הבנייה אינם מספקים לעובדים את הצמ"א הנדרש לעבודתם או שמספקים להם צמ"א פגום.
סוגי תאונות העבודה הנפוצות באתרי בנייה
- פגיעה מכלי עבודה (מסור, דיסק וכיו"ב);
- פגיעה מצמ"ה (עגורנים, טרקטורים, משאיות וכיו"ב);
- נפילה מגובה (נפילה מסולם, מגג, מפיגום וכיו"ב);
- פגיעה כתוצאה מקריסת פיגום או מבנה;
- פגיעה מחפצים נופלים;
- התחשמלות.
כיצד ניתן למנוע תאונות עבודה באתרי בנייה?
העסקת ממונה בטיחות
עפ"י תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), מבצע בנייה המעסיק 100 עובדים באתרי הבנייה בו זמנית, עליו למנות ממונה בטיחות. תפקידיו של ממונה הבטיחות באתר הבנייה הם בין היתר: לאתר מפגעי בטיחות באתר, לסייע למעביד בכל הנוגע לאכיפה והטמעה של תקנות הבטיחות באתר, לדרוש הנהגתם של סדרי בטיחות וגיהות ולוודא קיומם של התקני בטיחות באתר.
לפני תחילת העבודה וכן אחת לשנה יש לקיים הדרכת בטיחות לעובדים. בנוסף, לפני תחילת העבודה באתר ספציפי על כל עובד לעבור הדרכת בטיחות להתמצאות באותו אתר. עובדים המבצעים עבודה בגובה צריכים לעבור גם הדרכת גובה.
הדרכות הבטיחות הללו נועדו ליידע את העובדים על הסיכונים הכרוכים בעבודתם ולמנוע תאונות. המחקרים מראים כי להדרכות אלה ישנה השפעה חיובית רבה על העובדים וכי הן תורמות באופן משמעותי להפחתת תאונות עבודה.
באתרי בנייה רבים על מבצעי הבנייה להכין תכנית ארגון אתר. מטרתה של תכנית זו היא להבטיח את בטיחותם ובריאותם של העובדים באתר הבנייה וכן של הציבור השוהה או עובר בסמוך לאתר.
תכנית ארגון אתר כוללת בין היתר את המרכיבים הבאים: גידור האתר ושילוטו, דרכי מעבר, מיקומם של כלים ומבנים ניידים, הזנת חשמל באתר, נהלים שונים ועוד.
שימוש בצמ"א מתאים
עובדים ומעסיקים רבים נוטים לזלזל בחשיבות השימוש בצמ"א. חשוב לדעת כי השימוש בצמ"א, מעבר לכך שהוא חובה עפ"י חוק, עשוי להציל חיים.
הצמ"א הנפוץ באתרי בנייה הינו רתמות, קסדות, כפפות, משקפי מגן ונעלי בטיחות.
האחריות על השימוש בצמ"א מוטלת על מנהל העבודה. עליו לוודא כי העובדים משתמשים בצמ"א הנדרש וכי הצמ"א שמסופק להם הינו תקני וראוי.
פוסטים קשורים
בטיחות בחשמל באתרי בניה
בכל פרויקט בניה נעשה שימוש בחשמל. החשמל הינו חיוני ביותר
אחריות מנהל עבודה
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה) קובעות כי כל עבודת בנייה
חובת שילוט באתר בניה
שילוט אתר בניה הינו חובה עפ"י חוק. השילוט נועד למנוע
הוראות בטיחות באתר בניה
העובדים באתר בניה חשופים לסיכונים בטיחותיים ובריאותיים שונים: נפילה מגובה,
מיהם האחראים על הבטיחות באתר בניה?
תאונות באתרי בניה ברחבי הארץ הן לצערנו דבר שבשגרה. רבות
עוזר בטיחות בבניה
עבודות בניה הן עבודות מורכבות הכרוכות בסיכונים רבים. מדי יום
מניעת סיכונים באתר בנייה
בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת במספר תאונות העבודה בענף הבנייה.
קורס עבודה בגובה
עפ"י תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), הגדרתה של עבודה בגובה היא