נעילה ותיוג

במכונות ומתקנים חשמליים טמונים סיכונים שונים. סיכונים אלה כוללים בין היתר התחשמלות, קשת חשמלית ואנרגיה מכנית הגורמת לחלקי מכונה לנוע. הנתונים מראים כי כמחצית מתאונות העבודה עם מכונות ומתקנים חשמליים מתרחשות בעת ביצוע תיקונים, כיוונים, טיפולים או עבודות תחזוקה של המכונה/המתקן. רוב התאונות הללו גורמות לפגיעות בידיים ובאצבעות של העובד. כדי למנוע תאונות מעין אלה ישנה חשיבות רבה להתקנת אמצעי נעילה ותיוג במכונות ומתקנים חשמליים. אמצעים אלה נועדו למנוע פגיעות של עובדים עקב הפעלה לא מתוכננת של מכונה בעת ביצוע טיפולים, עבודות תחזוקה וכיו"ב, וכן כדי למנוע שחרור אנרגיה האצורה במכונה גם לאחר ניתוקה ממקורות אנרגיה. בנוסף, לאמצעים הללו ישנה חשיבות כאשר כמה גורמים עובדים במכונה וישנו חשש כי כאשר אחד מהם מסיים את עבודתו, הוא עלול להפעיל את המכונה בשעה שהשני עדיין נמצא בטווח סכנה.

נעילה ותיוג

חוקים ותקנות

בישראל, בניגוד למרבית ארצות המערב, אין תקנות ייעודיות העוסקות בנושא נעילה ותיוג. עם זאת ישנה התייחסות לנושא בפקודת הבטיחות בעבודה ותקנותיה:

1. בתקנות הבטיחות בעבודה (חשמל)

עפ"י תקנות אלה, כאשר מבצעים עבודות תיקון או תחזוקה בציוד הפועל באמצעות אנרגיה חשמלית, יש לנתק את הציוד ממקור האנרגיה. הניתוק יתבצע באמצעות מפסק של הציוד ויישמר ע"י התקן נעילה אמין אשר בשליטת מבצע העבודות. יש לסמן את המפסק בשלט נראה לעין שבו כתוב: "אין להפעיל – המכונה בטיפול". במידה והציוד אינו מאפשר נעילה, יש להבטיח באופן אחר את ניתוק המתח עד לסיום העבודות.

2. בפקודת הבטיחות בעבודה

עפ"י פקודה זו במכונות בעלות חלקים נעים או מסתובבים יש להתקין גידור לבטח. הפקודה מפרטת את החלקים השונים במכונות שאותם יש לגדר. בנוסף קובעת הפקודה הנחיות לטיפול במכונה בתנועה ללא גידור ע"י "אדם כשיר".

אילו סוגי נעילה ותיוג ישנם?

ישנם שישה סוגים של נעילה ותיוג:

  • אמצעי נעילה (כגון מנעולי בטיחות) – נועלים את מקור האנרגיה.
  • אמצעי ריסון (כגון פין נעילה) – מונע תזוזה של חלק ספציפי במכונה.
  • חומרה חיצונית (כגון פנל בקרה, לוחות מיתוג) – ציוד משלים המחזק את אמצעי הנעילה.
  • מחסומים – מונעים גישה לאזורי הסכנה.
  • תג אזהרה (בנקודת הניתוק/החסימה) – מתריע על ניתוק מקור האנרגיה וכולל פרטים על העובד והעבודה המתבצעת.
  • שילוט וסימון – מתריעים על אזורי הסכנה ומכוונים את העובדים.

תוכנית נעילה ותיוג

לפני תחילת ביצוע הליך נעילה ותיוג במקום העבודה יש לערוך סקר מקדים. מטרתו של סקר זה היא לזהות את כל המכונות שבהן מבוצעות עבודות תחזוקה, תיקון וכיו"ב. לאחר מכן יש לזהות את כל הסיכונים הטמונים בעבודות התחזוקה והטיפול של כל מכונה.

לכל מכונה שזוהתה בסקר המקדים יש לכתוב תוכנית של נעילה ותיוג. בתוכנית זו יש לציין את כל סוגי האנרגיה המזיקה במכונה, האמצעים לבידוד האנרגיה (נקודות נעילה כגון ברז או מפסק) ואמצעי הנעילה המתאימים.

במידה ומבצעים שינוי כלשהו במכונה או באופן הפעלתה יש לעדכן את התוכנית שלה. בנוסף, אחת לשנה יש לערוך מבדק שמטרתו לוודא שהתוכנית של כל מכונה אכן תקפה ומתאימה.

תהליך נעילה ותיוג

  1. יש לזהות את כל המקורות שקיימת בעבורם אפשרות להפעלה/זרימה בלתי צפויה של אנרגיה.
  2. יש ליישם את הנעילה והתיוג עפ"י תוכנית הנעילה והתיוג של המכונה.
  3. יש להודיע לעובדים הנוגעים בדבר על ביצוע עבודות תיקון או תחזוקה במכונה.
  4. יש לנתק את המכונה ממקורות האנרגיה.
  5. יש לשחרר אנרגיה כלואה או אצורה אם ישנה.
  6. יש לוודא את תקינותם של אמצעי הנעילה ותיוג.
  7. יש להתקין את אמצעי הנעילה והתיוג על אמצעי בקרת האנרגיה בציוד, עפ"י תוכנית הנעילה והתיוג של המכונה.
  8. יש לנסות לאתחל את המכונה כדי לוודא שהיא אכן מבודדת ממקורות האנרגיה. לאחר מכן יש לדומם אותה (להחזירה למצב "עצירה" או "כיבוי").

תהליך הסרת נעילה ותיוג

  1. יש לוודא כי בסביבת המכונה לא מצויים כלים, חומרים, ציוד וכיו"ב העלולים להפריע לפעילות תקינה של המכונה. כמו כן יש לוודא שאין עובדים אחרים באזורי סיכון בסביבת המכונה.
  2. יש לוודא שלוח הפיקוד ואמצעי ההפעלה נמצאים במצב כבוי.
  3. יש לחבר מחדש את כל אמצעי ההגנה של הציוד והמכונות, כגון גידור.
  4. יש להסיר את כל אמצעי הנעילה והתיוג ולהשיב את המכונה למצב של פעילות.
  5. יש ליידע את העובדים בסביבת המכונה כי היא הושבה למצב פעיל.

כדי למזער את הסיכונים הטמונים בביצוע עבודות תחזוקה במכונות או במתקנים חשמליים, חשוב שעובדי התחזוקה יעברו אחת לשנה הדרכת בטיחות. הדרכה זו היא חובה המוטלת על המעסיק מתוקף תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים).

במסגרת ההדרכה לומדים העובדים על הסיכונים השונים שהם חשופים אליהם בעבודתם, על אופן התפעול של מכונות ללא מיגון ועל ציוד המגן האישי הנדרש. בין היתר כוללת ההדרכה את נושא הנעילה והתיוג. נושאים נוספים הנכללים בהדרכה: סיכוני חשמל, סיכוני אש, שימוש בכלי עבודה מיטלטלים, שימוש בחומ"ס, התנהלות בזמן חירום ועוד. בנוסף, ניתן לשלב בהדרכה נושאים נוספים בהתאם לבקשת הלקוח ולאופי העבודה של אנשי התחזוקה במפעל.

לתיאום הדרכת בטיחות לעובדי תחזוקה פנו עוד היום ל"ליאור בטיחות" ותיהנו מהצעת מחיר משתלמת ביותר.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים קשורים

ליצירת קשר בכל נושא בטיחותי

לכל שאלה חייגו
058-7886903

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן